"Zatvarajte granice, jel' treba da umremo od gladi jer oni ratuju; Ono što šalju nije ni za stoku"

Iako Poljska i Ukrajina imaju zajedničkog neprijatelja, to je teško zaključiti sudeći prema onome šta se dešava na graničnom prelazu Dorohusk-Jagodin.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT
EPA-EFE/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT

Naime, poljsku stranu granice blokira nekoliko desetina poljskih poljoprivrednika, koji protestuju zbog, kako kažu, poplave ukrajinskog žita i drugih proizvoda nakon liberalizacije trgovine koju je uvela EU.

"Moramo da zatvorimo granicu. Zar treba da umrem od gladi zato što su oni u ratu?", upitao je jedan poljoprivrednik koji se pridružio demonstracijama, prenosi Politiko.

Demonstranti trenutno propuštaju samo dva kamiona svakog sata u Ukrajinu i nijedan u drugom smeru, što je napravilo kolonu dugu 11,5 kilometara na poljskoj strani, uglavnom ukrajinskih kamiona koji čekaju da se vrate kući.

Slična je situacija na svim graničnim prelazima između Poljske i Ukrajine, što sve zajedno kvari odnose Varšave i Kijeva. Oleksandr Kubrakov, zamenik ukrajinskog premijera i ministar infrastrukture, rekao je u nedelju da je 160 tona ukrajinskog žita ilegalno izbačeno iz železničkih vagona u Poljskoj tokom transporta u luku Gdanjsk - što je već četvrti takav incident.

Očekuje se sastanak dve vlade, ali je pre toga poljski premijer Donald Tusk odbioda se sastane sa izaslanstvom ukrajinske vlade, na čelu s premijerom Denisom Šmihalom, koje je doputovalo na prelaz Korcova-Krakovec kako bi pokušali da reše krizu.

Ukrajinski poljoprivrednici dovezli su tada na prelaz opremu oštećenu ruskim minama kako bi poljskim poljoprivrednicima pokazali u kakvim uslovima moraju da rade.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedelju je rekao: "Kao predsednik, otvoreno kažem da je za nas vrlo važno održati naš savez s Poljskom. A ako se ne poduzmu koraci, branićemo svoje interese."

Granica je za Ukrajinu egzistencijalno pitanje. Na taj način dobija oružje i municiju - od kojih većina dolazi vozom.

Ali, poljski farmeri kažu da je to pitanje i za njih ključno. Oni osuđuju EU zbog dopuštanja uvoza ukrajinskog žita - koje je Poljska blokirala s domaćeg tržišta kršeći pravila EU. Odluka EU da pomogne Ukrajini u izvozu svoje robe putem takozvanih puteva solidarnosti kroz zemlje kao što su Poljska, Rumunija i Mađarska pomogla je da se stabilizuju cene žitarica i uljarica u EU, ali je takođe omogućila trgovcima i prerađivačima u tim zemljama da kupe jeftine proizvode umesto da pomognu u njihovom daljem izvozu.

Poljoprivrednici u područjima koja neposredno graniče s Ukrajinom videli su kako se njihovi silosi pune, a cene padaju. Nacionalne vlade, uključujući i poljsku, odgovorile su blokadom svojih domaćih tržišta.

Poljski farmer su zbog svega besni i pitaju se kako će prehraniti svoje porodicem izmiriti kredite, a tvrde i da je ono što šalju iz Ukrajine otrovno i da nije prikladno čak ni za stočnu hranu.

Neki demonstranti takođe pozivaju na zatvaranje granice i za drugu robu iz Ukrajine, poput cementa, jer Poljska gubi od Ukrajine i na tom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu