Stejt department jasan: Beograd i Priština...

Američki Stejt department saopštio danas da Beograd i Priština treba hitno da nastave razgovore uz posredovanje Evropske unije o upotrebi dinara na KiM.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Sorbis/ Shutterstock
Foto: Sorbis/ Shutterstock

"Pozdravljamo što su 27. februara vođeni razgovori u okviru dijaloga uz podršku EU o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova (CBK) koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu", naveo je za Radio Slobodnu Evropu portparol Stejt departmenta.

SAD su bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi sa novom uredbom Centralne banke Kosova, saopštio je portparol i dodao da je dijalog uz podršku EU "pravi kanal za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije".

"Ponavljamo naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije i da se ozbiljno i hitno angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru dijaloga koji vodi EU", naveo je portparol u pisanom odgovoru RSE.

Razgovori u Briselu uz posredovanje Specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka završeni su juče ;bez konkretnih rezultata.

Lajčak je ocenio da sastanak predstavnika Beograda i Prištine važan prvi korak, ali da su potrebni i drugi sastanci jer su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora.

Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na tzv. Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ta odluka je, po oceni EU, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na tzv. Kosovu koja koristi dinar i u toj valuti dobijala pomoć iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu