Mart donosi sneg?

Nakon ekstremno toplog kraja februara i samog početka marta, oko 4. marta u Srbiji se očekuje blago zahlađenje, kazao je meteorolog Đorđe Đurić.

Izvor: B92, Telegraf
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kako je istakao, južni vetar biće u skretanju na severni, a sa severa se očekuje i prodor svežije vazdušne mase, povremeno sa kišom.

Maksimalna temperatura biće u padu na vrednosti oko 10°C.

Potom se od 6. do 10. marta očekuje uglavnom suvo, ali i prohladno vreme, ujutro ponegde uz pojavu slabog mraza.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu od 10 do 12°C.

U periodu od 10. marta do sredine meseca očekuje se vreme bez veće promene vremena i bez nekih ekstremnih pojava.

"Dakle, ono što je i dalje sigurno da Srbiju ni narednih desetak dana ne očekuje značajnija zahlađenja, niti će biti snega u nizijama, a snega u neznatnim kloličinama može biti samo na višim planinama početkom sledeće sedmice, ali kako se ne očekuju značajnije padavine, alarmantna situacija sa snegom na planinama neće se bitnije poboljšati.

Iako je ove godine proleće pročelo znatno ranije, zimu ne treba u potpunosti otpisati, jer iako i dalje nema na vidiku nekog ozbilnijeg zahlađenja, to ne znači da ga možda neće biti u drugoj polovini marta ili u aprilu. Podsetimo, prošlogodišnji april doneo je delovima Srbije rekordni sneg za taj mesec i veoma hladno vreme, a mraz može predstavljati opasnost kao pojava i narednih mesec i po dana. Ako dođe do njegove pojave, on bi mogao veoma nepovoljno da utiče na poljoprivredne i ratarske kulture, a svedoci smo toga da se vegetacija već uveliko pokrenula i to dosta ranije", istakao je Đurić, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu