"Izveštaj ODIHR-a je pozitivno istakao donošenje dva medijska zakona u mandatu ove Vlade"

Ministar informisanja, Mihajlo Jovanović je povodom izveštaja ODIHR-a o izborima izjavio da se u njemu pozitivno priznaju aspekti usvajanja medijskih zakona.

Izvor: B92
Podeli
Photo: M.K./ATAImages
Photo: M.K./ATAImages

Istaknuto je da su u oktobru 2023. godine usvojeni novi Medijski zakoni, nakon opsežnih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama.

Zakoni su, između ostalog, dali novu definiciju političkog oglašavanja i uveli odredbe koje imaju za cilj sprečavanje neopravdanog mešanja u medije, kao i jačanje nezavisnosti REM-a. Takođe, novim Zakonom o elektronskim medijima produžena je zabrana emitovanja emitera o javnim funkcionerima koji učestvuju u promovisanju javnih infrastrukturnih projekata ako su kandidati, sa 10 na 30 dana pre dana izbora.

Kao što je predsednica Vlade, Ana Brnabić istakla, Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora. Srbija je u prethodnih 7 godina ispunila
u potpunosti ili delimično 54 preporuka ODIHR-a, a 13 od 26 preporuka samo u mandatu ove Vlade. Po pitanju medija ovaj Izveštaj ima samo 2 preporuke, a posle izbora 2022. bilo je čak 5 preporuka.

"Nedopustivo je to što su juče mediji Junajted grupe objavili delove Izveštaja ODIHR pre nego da je finalni Izveštaj uopšte i objavljen, time se ugrožava rad ove demokratske međunarodne organizacije. Izveštaj, a pogotovo sadržaj prioritetnih preporuka, je potvrdio da su izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR-a su mnogo blaže nego kod mnogih zemalja EU”, rekao je Jovanović i dodao da ODIHR kao najmerodavnije telo ne traži nikakvo poništavanje izbora, međunarodnu istragu niti bilo šta slično onome što priželjkuje opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu