Zubin Potok i Gračanica: Redovi, redovi, redovi; Dinara nema

Ispred filijale Banke Poštanske štedionice u Zubinom Potoku okupili su se građani, među kojima je najviše žena, zaposlenih u pogonima industrije "Jumko".

Izvor: TV Most
Podeli

Oni su se okupili kako bi pokušali da dobiju svoj zarađeni novac, čiju isplatu obezbeđuje država Srbija

Odluka Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe bilo koje druge valute osim evra u platnom prometu od 1. februara, direktno je ugrozila egzistenciju zaposlenih, korisnika socijalnih davanja i drugih prinadležnosti koje stižu iz Srbije.

Radnice tekstilnog kombinata Jumko ističu da drugih primanja nemaju i da su dinarska sredstva jedini prihod, od koga hrane decu, kupuju lekove i plaćaju dažbine.

"Priština nam svakodnevno daje do znanja da pokušava da nam zatvori sva vrata pomoći, kao i da za nas nema mesta na ovim prostorima", ističe jedna od radnica Jumka, Stana Đukić.

Dodaje da je plata bila pre nekoliko dana, ali da nisu bili u mogućnosti da je podignu.” Neko može da ode do centralne Srbije po novac, ali većina ne”, kaže ona.

Okupljeni Srbi navode i da mnogi od njih nisu u stanju da za svoj novac idu u Srbiju, jer nemaju sredstava za put i da će se, ako se nerazumna odluka Prištine o ukidanju dinara na povuče, na tlu Evrope, u 21. veku dogoditi humanitarna katastrofa koja je izazvana, kako bi se Srbi naterali da odu sa Kosova.

"Ali, Kurti ne zna koliko su Srbi ponosni i tvrdoglavi kada ih na nešto primoravaju, naročito kada pokušavaju da im uzmu ono što je njihovo. Zato mu poručujemo da nećemo otići ni po cenu da budemo gladni", kaže jedan meštanin Zubinog Potoka.

Isto i u Gračanici

I korisnici socijalne pomoći sa teritorije opštine Gračanica čekali su jutros u redu ispred Pošte da bi došli do svojih primanja koja su im postala nedostupna zbog odluke prištinskih vlasti o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji.

Korisnici socijalnih i drugih davanja nisu krili nezadovoljstvo, jer ne mogu da sa svojih računa podignu novac koji je već uplaćen.

Naser Jašarević je izjavio da on i njegova porodica nemaju gde da podignu novac i dodao da u trenutnim okolnostima "jedva sastavljaju kraj sa krajem". "Imam primanja preko budžeta Srbije, jednu platu. Imam decu koja idu u školu", rekao je Jašarević.

On je dodao da je jako teško, pored osnovnih životnih namirnica, obezbediti i lekove.

"Jako je teško za lekove, nemamo novca, sve mora privatno da se kupi. Pre neki dan mi je žena bila bolesna, nisam imao novca da joj kupim lekove. Ovo je katastrofa i van svake pameti šta se dešava", kaže Jašarević.

Na prostoru Kosova i Metohije južno od Ibra , dinara odavno nema.

Takozvana kosovska centralna banka donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM. Vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu