Najsnažniji udari u petak, a evo kada stiže pesak iz Sahare

I danas je u Srbiji veoma toplo vreme, kao usred proleća, jer temperature dostižu i 20°C.

Izvor: Telegraf
Podeli
Foto: Shutterstock/Nebojsa Markovic
Foto: Shutterstock/Nebojsa Markovic

Sunčano ili umereno oblačno, ali i vetrovito vreme.

Već danima duva košava, povremeno i jakog intenziteta, a vetar je fenskog efekta.

Veoma slična sinoptička situacija očekuje se i u narednom periodu.

Dakle, nad Atlantikom se očekuje snažna aktivnost ciklona, a na vreme u Srbiji delimično će uticati i snažan ciklon sa centralnog Mediterana.

Istovremeno, nad istokom Evrope nalaziće se anticiklon, pa kako će se Srbija do kraja sedmice nalaziti između ova dva veoma izražena sistema, očekuje se veoma vetrovito vreme.

Nad Srbijom će biti uglavnom suvo, dok će ciklon sa centralnog Mediterana donositi obilne padavine predelima zapadno od nas i predelima Alpa i centralnog Mediterana.

Prolazna oblačnost sa kišom zahvatiće sa juga u četvrtak južne, do petka i centralne predele Srbije.

U narednom periodu i dalje će biti veoma izražena južna strujanja, pa će sa severa Afrike preko Mediterana pristizati veoma topla vazdušna masa. Maksimalna temperatura u većini predela biće i dalje iznad 15°C, tokom pojedinih dana i do 20°C.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, nastavlja se veoma vetrovito vreme.

Košava će duvati sve do kraja sedmice, tako da se u Pomoravlju, Podunavlju, u većem delu Vojvodine i u Beogradu očekuje jak jugoistočni vetar, dok će pojačan južni vetar duvati i na planinama.

Vetar će biti najjači u petak, tako da će u košavskom području jugoistočni vetar imati olujne udare, na jugu Banata i do 100 km/h, dok će na planinama južni i jugozapadni vetar imati olujne udare od 80 km/h.

Snažna južna strujanja u višim slojevima atmosfere doneće preko juga Balkana sa severa Afrike čestice pustinjskog peska iz Sahare i to u nešto većim količinama, što se može videti po zamućenosti atmosfere ili po fascinatnim zalascima ili izlascima sunca. Takođe, u predelima sa kišom očekuje se prljava kiša, odnosno sa česticama peska. Ova pojava potpuno je prirodna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Košava je česta pojava u zimskom i u hladnijem delu godine. Može da duva i dugi niz dana bez prekida. U prošlosti je zabeleženo da je bey prekida duvala mesec dana. Koliko će košava duvati i kakvog intenziteta će biti zavisi od raspodele vazdušnog pritiska.

Na samom kraju sedmice vetar će oslabiti, tako da će početkom sledeće sedmice, odnosno u ponedeljak, vetar biti u skretanju na severozapadni. Severno strujanje pročistiće atmosferu od peska, ali doneće i nešto svežiju vazdušnu masu sa severa. Ipak, i pored pada temperature i blagog zahlađenja, temperature će biti i dalje iznad proseka za ovo doba godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu