Zelenskom neće biti dobro? Dobio je "ne"

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje", rekao je premijer posle sednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO-a danas u Parizu.

U Parizu će biti reči o "novom kvalitetu, novom obimu podrške Ukrajini u narednom periodu", rekao je Fico i dodao da želi da otvori temu mirovnog plana.

"Teze pregovora svedoče o tome da stvari u Ukrajini idu daleko od očekivanog. Kako je moguće da imamo ratni plan, a nemamo mirovni?", rekao je premijer, prenosi slovački dnevnik Standard.

Sa odlukom da se slovačke trupe ne šalju u Ukrajinu saglasile su se preostale dve koalicione stranke Glas i Slovačka nacionalna stranka (SNS).

Lider Glasa Peter Pelegrini je ocenio da će, ako evropske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, to situaciju zakomplikovati.

"U slučaju da dođe do takvog pomeranja i da se u Ukrajini stacioniraju vojni sistemi sa vojnicima iz stranih zemalja, lično to smatram eskalacijom tenzija. Dakle, u potpunosti podržavam stav vlade da Slovačka neće slati nijednog vojnika u Ukrajinu, već će nastaviti razumnu i konstruktivnu saradnju, kao i do sada", rekao je on na konferenciji za novinare posle sednice Vlade i sednice Saveta bezbednosti Slovačke

Pelegrini je ocenio da je greška što se u agendi konferencije u Parizu ne spominje početak mirovnih pregovora.

Takođe je podvukao da države mogu poslati vojnu tehnologiju i vojnike u Ukrajinu "ne na osnovu mandata NATO-a, već na osnovu bilateralnih sporazuma između pojedinih država i ukrajinske vlade".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu