Otkriveno: Navaljni umesto ubice FSB-a?

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni je u trenutku smrti bio blizu toga da bude pušten na slobodu, izjavila je danas njegova saradnica Marija Pevčih.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Ona je u video snimku koji je objavila na Jutjubu rekla da je trebalo da Navaljni i dvojica američkih državljana koji su takođe u pritvoru u Rusiji budu razmenjeni za pripadnika ruske bezbednosne službe FSB Vadima Krasikova koji služi doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov izjavio je juče da je Navaljni preminuo prirodnom smrću usled tromboze.

"Možda ću vas razočarati, ali ono što znamo jeste da je zaista umro usled krvnog ugruška. I to je manje-više potvrđeno. To znamo", rekao je Budanov na konferenciji za novinare, upitan da li je Glavna obaveštajna uprava znala "na koji način je Navaljni ubijen", prenosi UNIAN.

Mnogi zapadni političari, kao i porodica i saradnici Navaljnog krive Kremlj za njegovu smrt, što Moskva odbacuje.

Telo Navaljnog predato je njegovoj majci, a datum sahrane biće naknadno određen.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da se Navaljni osećao loše posle šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk i izgubio svest, nakon čega je preminuo posle neuspešne reanimacije, kao i da se istražuje tačan uzork smrti.

Podsetimo, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu, pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu