Stižu čestice pustinjskog peska iz Sahare u Srbiju

U Srbiji će narednih dana temperature će biti za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Izvor: Telegraf
Podeli
Shutterstock/Carmen Hauser
Shutterstock/Carmen Hauser

Iako je do početka proleća ostalo nešto manje od mesec dana, može se reći da je u našoj zemlji proleće već uveliko počelo.

Srbija će do kraja ovog meseca i početkom marta i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će uslovljavati južna strujanja i dotok tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, a istovremeno će višim slojevima atmosfere stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u danima i u predelima sa kišom očekuje prljava kiša, što se može videti uglavnom na vozilima.

Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Dakle, nakon toplog februra i mart će započeti u znaku veoma toplog vremena, a prema trenutnim prognozama ne očekuje značajnije zahlađenje.

Ozbiljan nedostatak snega i dalje se očekuje i na višim planinama, tako da će snežnog pokrivača biti samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara.

Kopaonik danas meri 18 cm i reč je o jednoj od najlošijih sezona kada je sneg u pitanju poslednjih godina.

Niže planine, poput Zlatibora i drugih visine od 1000 do 1500 metara ovog februara skoro i da nisu imale sneg i snežni pokrivač ili tek u svega par kratkotrajnih navrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu