Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim

Evropska unija osuđuje odluku ruskih vlasti da se američki Radio Slobodna Evropa (RSE) proglasi nepoželjnim.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ Alexandros Michailidis
Foto: Shutterstock/ Alexandros Michailidis

Ovo je danas izjavio portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je ocenio da je ova odluka zvanične Moskve još jedan napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija.

"Rusija bi trebalo da opozove zakon o nepoželjnim subjektima i stranim agentima koji se koristi kao sredstvo represije i gušenja kritičkog mišljenja", napisao je na svom Iks nalogu Peter Stano.

Vlasti u Rusiji su 2. februara označile američki Radio Slobodna Evropa (RSE) označile kao "nepoželjnu organizaciju" na osnovu zahteva državnog tužilaštva Ruske Federacije, međutim ruski mediji su danas objavili ovu informaciju.

Sud u Moskvi proglasio je u martu 2023. godine bankrot Radija Slobodna Evropa u Rusiji nakon što je ta američka kompanija odbila da plati brojne kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara) izrečene zbog nepoštovanja "zakona o stranim agentima", prenela je ranije agencija RIA.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama", usvojen 2015. godine, odnosi se na nevladine i druge organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva.

Od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, sajtovi Radija Slobodna Evropa u Rusiji su blokirani na osnovu odluke ruskog medijskog regulatornog tela Roskomnadzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu