Velika promena u školama: Za dva dana...

Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja u primeni je od 22. februara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/BlurryMe
Foto: Shutterstock/BlurryMe

Pravilnik je usklađen sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u proteklih godinu dana.

Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete, izjavila je danas da je pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere, što do sada nije bio slučaj.

"Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana, koliko traje vaspitno-disciplinski postupak", rekla je Snežana Vuković.

Kako je navela, postupanje u kriznim situacijama važan je deo novog pravilnika.

"Teško je predvideti krizne situacije, ali možemo predvideti neka postupanja škole da umanjimo neizvesnost i da umanjimo stres sa kojima se škola nosi – direktori, nastavnici, svi zaposleni, roditelji i učenici. Propisane su intervencije za krizne događaje, neke su smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajne nezgode, samoubistvo učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotresi, kao i višestruka ubistva, koja smo imali tokom majskih tragedija, koja su pogodila ceo sistem i bile okidač za uvođenje ovih procedura", kazala je Snežana Vuković.

Tim za krizne situacije

Pravilnikom je predviđeno da škole imaju tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, navela je.

"Definisane su i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja", istakla je Snežana Vuković.

Dodala je da je Pravilnik objavljen 14. februara.

"Primena uvek počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku i možemo očekivati 22. februara da se primenjuje u školama", rekla je Snežana Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu