"Opomena" Moskve Velikoj Britaniji: Nove sankcije

Rusija je uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Moskva je navela da je to uradila zbog pokušaja ljudi sa liste da demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini.

"Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne beže od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društvenopolitičke procese u našoj zemlji", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Takozvani trustovi mozgova koji deluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom delovanju Londona prema Rusiji, navelo je Ministarstvo.

Sankcije su uvedene protiv zamenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita.

Sankcije su uvedene i Stjuartu Piču, specijalnom izaslaniku britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovima Denu Hananu i Majklu Eškroftu. Među akademicima kojima su uvedene sankcije nalaze se istoričari Orlando Figes, Norman Dejvis, Timoti Garton Eš, Rob Džonson, Dejvid Abulafija i stručnjaci Roj Alison sa Oksforda, Grejam Robertson sa Univerziteta Severna Karolina, Kalder Volton sa Harvarda i Džejms Šer iz Međunarodnog centra za odbranu i obezbeđenje u Talinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 685 idi na stranu