Šok u Nemačkoj: Deda Analene Berbok odlikovani nacista

Nedavno otkriće nacističke prošlosti dede Analene Berbok pokrenulo je pitanja o njenom zalaganju. za mir a ujedno i o zalaganju za izvoz oružja.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Kako se navodi, njen deda je službovao u Vermahtu i dobio krst za ratne zasluge u Blidu.

Ocenjuje se da se Berbokova nalazi u kritičnom trenutku u svojoj političkoj karijeri.

U otkriću koje je izazvalo šok u političkom pejzažu Nemačke, deda ministra spoljnih poslova Analene Berbok, Valdemar Berbok, identifikovan je kao oficir Vermahta i nepokolebljivi nacionalsocijalista koji ne samo da je čitao "Majn kampf" već je i odlikovan najvećim vojnim ordenom, Krstom za ratne zasluge sa mačevima 1944. Berbokova, koja je ranije govorila o ratnim iskustvima svog dede, nikada nije pominjala njegovu nacističku pripadnosti i o tome je nedavno prvi detljano pisao "Bild".

Vojna karijera Valdemara Berboka počela je 1937. kada se pridružio Vermahtu. Prema "Bildovom" izveštaju, on je svim srcem njegova privrženost nacističkom cilju nagrađena je 1944. Krstom za ratne zasluge sa mačevima, počastima koja se dodeljuje onima koji su pokazali izuzetnu službu i požrtvovanost tokom rata.

Uprkos prošlosti svoje porodice, Analena Berbok, istaknuta ličnost nemačke Zelene partije, bila je uporni zagovornik mira i razoružanja. Manifest njene stranke iz 2021. čak je obećao da će zaustaviti evropski izvoz oružja u ratne i krizne zone. Međutim, otkako je preuzela ulogu ministra spoljnih poslova, ona je zauzela intervencionistički stav, zalažući se za isporuke oružja Ukrajini usred sukoba sa Rusijom.

Odgovarajući na izveštaj "Bilda", Kancelarija Berbokove je izdala saopštenje u kojem se tvrdi da ministarka spoljnih poslova nije bila upoznata sa sadržajem dokumenata koji detaljno govore o nacističkim udruženjima njenog dede. Saopštenje, međutim, malo pomaže u rešavanju neslaganja između Berbokovog zalaganja za mir i njenog nedavnog zalaganja za izvoz oružja.

Upotreba fraze "nije bio svestan" u izjavi takođe "podiže obrve", jer "Bild" ističe da se takav jezik često koristi da bi se zamaglila istina kada se radi o teškim porodičnim istorijama.

Sama Berbokova za kratko vreme se promenila od zagovornika mira u zagovornika izvoza oružja. Neki tvrde da je njena porodična istorija trebalo da je učini osetljivijom na posledice rata i ulogu izvoza oružja u podsticanju sukoba. Drugi tvrde da njen novi stav odražava pragmatičan pristup geopolitičkoj stvarnosti današnjeg dana.

Kako će unuka dalje?

Nakon ovog otkrića, Analena Berbok se nalazi na kritičnom raskršću. Da li će nastaviti da se zalaže za intervencionizam ili će preispitati svoj stav u svetlu prošlosti svoje porodice? Samo će vreme pokazati kako će se odvijati ovo poglavlje političke istorije Nemačke - ostavio je "Bild" pitanja otvrenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 685 idi na stranu