Strašno upozorenje: Putin bi mogao da napadne NATO; Setite se šta je rekao...

Ne može se isključiti ruski napad na članicu NATO-a, izjavio je u subotu šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

On je to izjavio nekoliko dana pre početka skupa svetskih lidera i vojnih eksperata.

Upitan da li misli da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da naredi takav napad, Hojzgen je odgovorio:

"Naravno. Putin je, međutim, više puta govorio da je raspad Sovjetskog Saveza najveća katastrofa 20. veka, jer je doveo do toga da mnogi Rusi budu ostavljen van granica Rusije".

Putin je nameravao da ponovo uspostavi Veliku Rusiju sa granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza. To bi bila globalna imperija u kojoj bi on vladao kao car, rekao je Hojzgen i Bonski general Ancajger.

"Ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, moramo da uzmemo u obzir da bi mogao da zgrabi Moldaviju ili baltičke republike", rekao je on.

Hojzgen je odbio da spekuliše o tome šta bi tačno Putin mogao da namerava.

"Međutim, moramo učiniti sve da osiguramo da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspešno odupre ruskim agresorima i protera ih sa svoje nacionalne teritorije", rekao je on.

Hojzgen je bio savetnik bivše kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku između 2007. i 2017. godine. Kasnije je imenovan za njemačkog ambasadora u UN pre nego što je preuzeo dužnost na Minhenskoj konferenciji.

U razgovoru ove nedelje sa konzervativnim američkim novinarom Takerom Karlsonom, Putin je rekao da Rusija nema teritorijalne ambicije prema Poljskoj i baltičkim zemljama.

Ruska invazija na ove zemlje NATO-a mogla bi biti isključena, osim ako Poljska ne napadne Rusiju, rekao je on. U glavnom gradu Bavarske od 16. do 18. februara održava se Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj se očekuje učešće oko 50 šefova država. Rusija i Iran ove godine nisu pozvani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 666 idi na stranu