Kina je znala, Bela kuća ćutala; Umrlo je 7 miliona ljudi, i šta sad?

Kineski naučnici znali su genetski sastav SARS-CoV-2, virusa koji je izazvao pandemiju, dve nedelje pre nego što su ove informacije podelili sa ostatkom sveta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Corona Borealis Studio
Foto: Shutterstock/Corona Borealis Studio

To je navedeno u najnovijem izveštaju Komiteta za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, u kom se istče i da je takvo ponašanje Kine koštalo svet ključnog vremena za pripremu odbrane od pandemije.

Dalje se naglašava da je ćutanje kineskih naučnika pogoršalo uticaj virusa i broj smrtnih slučajeva, koji je do 31. decembra premašio 7 miliona.

Njuzvik navodi da je istragu o koronavirusu naredio sam predsednik SAD Džozef Bajden, ubrzo nakon što je preuzeo dužnost 2021. godine, a istraga je uključivala i vezu sa Institutom za virusologiju u Vuhanu, u kom se nalazi laboratorija nivoa 4 biološke bezbednosti.

Podseća se i da je prošle godine Bajden potpisao zakon koji je od državnih organa zahtevao da skinu tajnost i podele obaveštajne podatke o ovoj potencijalnoj vezi s javnošću.

Najnovije otkriće, inače obelodanjeno u sredu, sugeriše da su kineske vlasti mapirale genom virusa pune dve nedelje pre nego što su ga objavile, i tri nedelje pre nego što su javno potvrdile prenos sa čoveka na čoveka.

Dokumenti koje je objavio Komitet za energetiku i trgovinu pokazali su da je virusna sekvenca u posedu jednog naučnika iz Pekinga skoro identična onoj koju je kasnije objavila kineska vlada.

Peking je saopštio da je objavio genetsku sekvencu virusa čim ju je dešifrovao.

EPA-EFE/AHMAD YUSNI
EPA-EFE/AHMAD YUSNI

Prethodnu sekvencu je virusologinju Lili Ren, istraživač sa Instituta za biologiju patogena pri Kineskoj akademiji medicinskih nauka – institucije koja je povezana sa Komunističkom partijom Kine (KPK), dostavila bazi podataka genetskih sekvenci Nacionalnog instituta za zdravlje GenBank.

Međutim, taj Institut je 31. decembra 2019. obavestio Lili Ren da u njenom podnesku nedostaju određene potrebne tehničke informacije i da će biti obrisan ako ti podaci ne budu dostavljeni.

Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga potvrdilo je da je genom Lili Ren identičan onom koji je podelio Kineski centar za kontrolu bolesti 11. januara 2020. godine, navodi se u saopštenju za javnost.

“Ovo značajno otkriće dodatno naglašava zašto ne možemo da verujemo nijednoj od takozvanih 'činjenica' ili podataka koje je obezbedila KPK i dovodi u ozbiljno pitanje legitimnost bilo koje naučne teorije zasnovane na takvim informacijama", navodi se u saopštenju američkog komiteta.

Članovi odbora rekli su da su Bela kuća i američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga pokušavali da blokiraju njihovu istragu o poreklu virusa.

Bajdenova administracija je “opstruisala i odlagala istrage Kongresa o poreklu SARS-CoV-2, odbijala je da proizvede ovu sekvencu više od sedam meseci i pustila je Komitetu tek nakon što je Komitet zapretio da će objaviti sekvencu“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 705 idi na stranu