De Kro: Belgija će podržati zemlje kandidate u težnji da se pridruže EU

Belgija će tokom predsedavanja Savetom EU podržati zemlje kandidate u njihovim težnjama da se pridruže EU, izjavio je danas begijski premijer Aleksandar de Kro.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Evropa koja ima mesto u svetu sutrašnjice je Evropa koja mora da preuzme odgovornosti u odnosu na svoje susedstvo - Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju", rekao je De Kro na predstavljanju programa aktivnosti belgijskog predsedavanja pred Evropskim parlamentom.

On je apelovao na EU da ne bude neaktivna dok čeka da primi nove članice. "Dok čekamo da primimo nove članove, nemojmo biti neaktivni. Dok se države kandidati pripremaju za pristupanje EU, mi ne možemo ostati skršenih ruku. Moramo da podržimo zemlje kandidate da se pridruže evropskoj porodici", poručio je De Kro.

On je rekao da je još važnije da EU odigra svoju ulogu u tome kako bi poboljšala manevarski prostor Evrope kada pređe sa porodice od 27 članica na porodicu od više od 30 članica. "To je zadatak velikih razmera", naveo je De Kro i dodao da zbog toga Belgija kao predsedavajuća želi da definiše mapu puta i područja delovanja.

Kao primer naveo je finansiranje EU, buduće političke prioritete koje treba rešavati na evropskom nivou, osnaživanje evropskog demokratskog društva i bolju integraciju vladavine prava u EU kako bi se osiguralo da se kriterijumi iz Kopenhagena primenjuju ne samo prilikom ulaska zemalja u EU, nego kao stalna obaveza.

Istakao je i da bi EU želela da zemlje kandidati za pristupanje EU budu uključene u dijalog o vladavini prava.

De Kro je rekao da će 2024. godina biti ključna. "Veliki su ulozi za Evropu i Zapad. To je godina u kojoj će naša demokratska društva i slobode biti stavljeni pred iskušenje. Ne samo zbog izbora za Evropski parlament, nego i zbog izbora za američki Kongres i američkog predsednika. Ako nam 2024. ponovno donosi Ameriku na prvom mestu, onda će to podrazumevati da će Evropa sve više biti u poziciji da se oslanja na vlastite snage", rekao je De Kro.

On je dodao da to ne treba da plaši EU, već da ona treba da prigrli tu perspektivu i učini da Evropa bude snažnija, suverenija i da se više oslanja na vlastite snage.
"Evropa koja ostvaruje rezultate i koja donosi promene u životima svojih građana na način da ih štiti, da osnažuje privredu i priprema zajedničku evropsku budućnost", poručio je De Kro.

On je istakao da je Evropa i dalje mesto gde se dobro živi, ako ne i najbolje na svetu. "Evro i unutrašnje tržište, kao i socijalna kohezija, predstavljaju kamen temeljac našeg prosperiteta", rekao je De Kro.

On je dodao da EU mora da nastavi da isporučuje vojnu pomoć Ukrajini i ocenio da je za Evropljane to egzistencijalno pitanje.

Ukazao je i da će jedan od najvećih izazova u predstojećem periodu biti da evropska privreda ostane snažna i dinamična, ali je ocenio da je problem što Evropa ima dobre inovacije, ali slabe kapacitete za proizvodnju.

"Treba nam da cela Evropa, svaki kutak našeg kontinenta, postane jedno veliko tržište kapitala koje će biti dostupno svim mladim preduzetnicima", poručio je De Kro.
On je dodao da, kako bi se dobila bitka protiv klimatskih promena, mora da postoji Evropa koja će biti usredsređena na ostvarivanje ciljeva, na smanjenje emisija staklenih gasova, na pružanje podrške kompanijama koje razvijaju i koriste čiste tehnologije.

Ukazao je i na izazov koji predstavljaju migracije, ocenivši da je reč o kompleksnom pitanju koje se ne može rešiti preko noći. "Migracije su pojava koja traje, kao i čovečanstvo. One su sastavni deo naše istorije i biće deo naše istorije i u budućnosti, hteli mi to ili ne. Ono što Evropa može da preduzme je da bolje upravlja migracionim tokovima, da ih bolje kontroliše i učini humanijim", rekao je De Kro.

On je naglasio da su bolja koordinacija i integracija evropske spoljne politike sastavni deo rešenja za taj problem, kao i da su potrebna partnerstva sa trećim zemljama u području trgovine, energetike, obrazovanja i razvoja talenata. "Evropa mora da pomogne zemljama u susedstvu da ostvare veću stabilnost", rekao je De Kro.

On je dodao da iz tog razloga belgijsko predsedavanje želi da se pobrine da "nevini građani Izraela i Palestine budu zaštićeni" i poručio da su potrebni humanitarni koridori i poštovanje međunarodnog prava.

"Evropa treba da podrži Izrael u njegovoj pravednoj borbi za puštanjem talaca i u borbi protiv terorističke organizacije Hamasa", rekao je De Kro i dodao da samo političko rešenje može da osigura slobodu i bezbednost na Bliskom Istoku.

On je dodao da je dužnost EU da podrži demokratsku i slobodnu Ukrajinu protiv Rusije i izgradi put prema trajnom miru između Izraela i Palestine. "Pre svega to je dužnost prema nama samima, prema budućim generacijama da im prenesemo Evropu koja će biti slobodnija od one u kojoj živimo danas", rekao je De Kr.

Ukazao je i na primere pritiska kulturnih prava žena, ugrožavanje prava manjina i pripadnik LGBTQ zajednice i pojave fašističkih simbola i antisemitskog nasilja u EU. "Borba protiv naših demona nikada prestahe. To je naš najvažniji zadatak", poručio je De Kro.

Istovremeno, ocenio je, mnogo mladih Evropljana iz svih delova evropskog kontinenta više nego ikada je predano ideji slobodne Evrope. "Evrope gde možete živeti gde želite, Evrope gde možete voleti koga želite, Evrope gde možete biti ono što želite. Te vrednosti su one koje će biti ključne na evropskim izborima u junu", zaključio je De Kro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu