Irska: Ni jedna zemlja se nije priključila EU već 10 godina, vreme je da se to promeni

Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je danas u Skoplju da se već 10 godina nijedna zemlja nije priključila Evropskoj uniji i da misli da to treba da se promeni.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

"Moja poseta danas Severnoj Makedonija i prethodno Kosovu i Crnoj Gori pokazuje interes Irske i našu posvećenost ovom regionu, kao i rešenost da pomognemo Severnoj Makedoniji i njenim susedima na njihovom putu EU integracije", rekao je Varadkar.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, istakao da je Irska uvek podržavala proširenje EU.

"Radujemo se da dočekamo Severnu Makedoniju kao iduću zemlju članicu i nadam se da će napredak u pristupnim pregovrima ubrzati. Spremni smo da pomognemo tamo gde možemo, posebno u vezi sa reformama", rekao je Varadkar.

Istakao je da priključivanje EU treba da bude nacionalna ambicija, a ne partijska ili politička.

"Kod nas je postojao jak konsenzus da se to uradi. Ljudi iz Severne Makedonije i regiona će imati korist od članstva u EU, isto kao što je imala Irska kada smo se priljučili", rekao je irski premijer Leo Varadkar.

Premijer Severne Maedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da će se započeti proces evropskih reformi produžiti i istakao da ne postoji sila u državi koja može da ga stopira, jer ne postoju druga alternativa.

"I taj proces će finiširati učlanjenjem Severne Makedonije u EU u mandatu sledeće vlade od 2024. do 2028. godine, koja će ponovo biti proeveopska vlada i koja će zemlju uvesti u EU", istakao je Kovačevski.

Poseta Varadkara je prva zvanična poseta jednog irskog premijera Severnoj Makedoniji, koja ove godine obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Irskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu