Rusija želi mir

Moskva poziva Venecuelu i Gvajanu da se uzdrže od bilo kakvih akcija oko sporne regije Esekibo koje bi mogle da naštete stranama.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, i dodala da to pitanje treba da bude rešeno na miran način.

Ona je istakla da Moskva pažljivo prati situaciju oko regiona Esekibo, "između ostalog uzimajući u obzir konsultativni referendum koji je održan 3. decembra u Venecueli o statusu te teritorije i pravne korake koji se preduzimaju nakon toga".

"U aktuelnoj situaciji smatramo da je prioritet smanjenje napetosti i jačanje poverenja u odnosima Venecuele i Gvajane. Pozivamo strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje mogu dovesti do destabilizacije situacije i međusobne štete", navela je Zaharova.

Kako je dodala, Moskva pozitivno ocenjuje telefonski razgovor koji su imali ministri spoljnih poslova dve zemlje.

"Polazimo od toga da je ovo pitanje iz sfere međusobnih odnosa Venecuele i Gvajane i da treba da bude rešeno na dobrosusedski način, pronalaženjem mirnih, obostrano prihvatljivih rešenja u skladu sa međunarodnim pravom i sporazumima potpisanim između strana, kao i važećim nacionalnim zakonodavstvom", istakla je Zaharova.

Takođe je dodala da se Rusija dosledno zalaže za to da Latinska Amerika sačuva status "zone mira".

"Protivimo se spoljnom pritisku i mešanju u poslove suverenih država, pogotovo kada u njihovim odnosima postoje osetljiva pitanja koja zahtevaju 'obazrivost trećih zemalja kako na državnom, tako i na privatnom nivou", poručila je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je ranije parlament zemlje da donese zakon za zaštitu sporne teritorije Gvajana-Esekibo, kojim bi se zapadno od reke Esekibo osnovala nova venecuelanska država i najavio hitno aktiviranje plana socijalne pomoći za celokupno stanovništvo ovih krajeva, popis i izdavanje dokumenata.

Predsednik Gvajane Irfan Ali je nakon toga rekao da postupke Karakasa u vezi sa spornim regionom Esekibo, koji su preduzeti nakon referenduma, smatra pretnjom nacionalnoj bezbednosti i da namerava da se obrati Savetu bezbednosti UN, kao i svim međunarodnim partnerima.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu