Preokret: Ipak će otvoriti granice?

Helsinki razmatra da ponovo otvori istočne granice sa Rusijom nakon što je prelazak migranata prekinut, pošto je Finska potpuno zatvorila granicu prošle nedelje

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/TOMI HANNINEN
EPA-EFE/TOMI HANNINEN

To je rekla danas finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen, dodajući da finske vlasti pomno prate situaciju.

"Sada, kada je postalo mirno, nadamo se da možemo, ako ne da se odmah vratimo u normalu, onda da barem, ukoliko je moguće, otvorimo nekoliko graničnih prelaza", rekla je Valtonen za Politiko.

Ona tvrdi da Finska ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da stignu do granice. "Ovo je aktivna mera instrumentalizacije građana trećih zemalja, što Finska ne može da prihvati", rekla je finska ministarka spoljnih poslova.

Finska je prošle nedelje zatvorila celu svoju istočnu granicu sa Rusijom na dve nedelje zbog optužbi da Moskva ohrabruje tražioce azila da putuju preko njene granice u zemlje Evropske unije i NATO. Nedavne izveštaje prema kojima Moskva planira da poremeti pristupanje Finske i Švedske NATO, Valtonen je ocenila kao "veoma uznemirujuće" jer, kako tvrdi, pokazuju da "Rusija nema poštovanje prema suverenitetu nacija".

Ranije ove nedelje, finski javni emiter Ile izvestio je da su ruske obaveštajne službe planirale da organizuju nasilne demonstracije kako bi poremetile pristupanje Švedske i Finske NATO, ali i koji bi uneli razdor između Turske i EU.

Finska bezbednosno-obaveštajna služba (Supo) potvrdila je za Ile i POLITICO da je upoznata sa planovima Rusije da organizuje ili podstakne demonstracije u Finskoj, ali nije dala dalje komentare. Tenzije između Helsinkija i Moskve eskalirale su otkako je ruski predsednik Vladimir Putin započeo rat u Ukrajini u februaru prošle godine, što je kasnije podstaklo Finsku da se pridruži NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu