Poruka američke ambasadorke Kurtiju: Imaju pravo

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da građani imaju pravo da traže povlačenje gradonačelnika, na osnovu administrativnog uputstva koje je izdala vlada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic, file
Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic, file

"Poštujemo vladavinu prava na Kosovu, uključujući i ostvarivanje ovog posebnog prava, zasnovanog na demokratskom i pravnom procesu, izjavila je u četvrtak portparolka američke ambasade Ketrin Džad za Kljan Kosova povodom inicijative za smenu četiri gradonačelnika opština na severu KiM.

Ona je rekla da SAD nastavljaju da ohrabruju Vladu u Prištini da osigura građanima da efikasno ostvaruju svoja prava u skladu sa administrativnim uputstvom.

Grupe građana pokušale su u utorak da opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić predaju zahteve za smenu nelegalno izabranih gradonačelnika, ali su njihovi zahtevi odbijeni.

Grupa građana iz Severne Mitrovice ponovo je u četvrtak podnela zahtev za pokretanje smene tzv. gradonačalnika te opštine Erdena Atića, prema proceduri koju predviđa tzv. ministarstvo za lokalnu samoupravu privremenih institucija u Prištini.

Prema upustvu privremenih prištinskih institucija, za pokretanje smene tzv. gradonačelnika potrebno je podneti zahtev, zatim potpisati peticiju, a zatim organizovati glasanje za smenu i na kraju organizovati nove izbore.

Uputstvo koje su te institucije sačinile odnose se na smene predsednika opština, odnosno nelegalno izabranih gradonačelnika na severu KiM, koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotvali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu