"Ovo je ruganje porodicama žrtava"; Bivši peruanski predsednik pušten iz zatvora

Bivši peruanski predsednik Alberto Fudžimori, pušten je iz zatvora gde je služio kaznu od 25 godina za zločine protiv čovečnosti, preneli su mediji.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/ALDAIR MEJIA
EPA-EFE/ALDAIR MEJIA

Televizijski snimci pokazuju kako 85-godišnji bivši predsednik napušta zatvor Barbadiljo u blizini glavnog grada Lime u sredu uveče po lokalnom vremenu.

Ustavni sud je u utorak potvrdio pomilovanje bivšeg šefa države iz 2017. godine iz humanitarnih razloga.

Fudžimori (85) pati od respiratornih i neuroloških problema, a njegovi lekari navode da ima čir na želucu, visok krvni pritisak i rak jezika.

Međuamerički sud za ljudska prava prethodno je bezuspešno tražio od peruanskih vlasti da ne sprovode odluku o pomilovanju.

Fudžimori je 2009. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog teških kršenja ljudskih prava jer je naredio masakr 25 ljudi, uključujući i dete, 1991. i 1992. godine od strane tajnog odreda smrti u borbi protiv maoističkog pokreta Sendero luminoso (Svetlosni put).

Tokom svog predsedničkog mandata od 1990. do 2000. godine, Fudžimori je ojačao ekonomiju Perua svojom ultra-liberalnom politikom i uspešno je vodio rat protiv gerilskih pokreta "Sendero luminoso" i "Tupak Amaru".

Ali vladao je gvozdenom rukom praćenom korupcionaškim skandalima.

Osim toga, po njegovom nalogu, desetine hiljada starosedelaca je nasilno sterilisano kako bi se smanjio broj dece jer je visok natalitet doživljavan kao prepreka razvoju, podseća dpa.

Fudžimori je šokantno pobedio na izborima protiv svog protivkandidata, pisca Marija Vargas-Ljose 1990. godine, a pet godina kasnije ponovo je pobedio svog tadašnjeg protivkandidata, bivšeg generalnog sekretara UN Havijera Pereza ​​de Kuelara, prenosi Rojters.

Dve godine kasnije, poslao je tenkove na ulice i zatvorio Kongres, tvrdeći da zakonodavci blokiraju njegove napore da stabilizuje zemlju. Godine 1997.

Fudžimori je pohvaljen jer je oslobodio 71 taoca koji su bili držani u Limi 100 dana.

Kongres mu je izglasao nepoverenje kada je na snimcima prikazan njegov šef obaveštajne službe kako podmićuje službenika, a zatim je taj sin japanskih imigranata pobegao u Japan, ali je 2005. stigao u Čile, koji ga je izručio Peruu.

"Ruga se porodicama žrtava", izjavila je za AFP Gledis Rubina, sestra jedne od žrtava masakra za koji je Fudžimori osuđen.

"Taj čovek nam nikada nije oprostio i sada izlazi iz zatvora kao da se ništa nije desilo", rekla je ona.

Fudžimori ima četvoro dece, a njegova ćerka Keiko Fudžimori se tri puta neuspešno kandidovala za predsednika.

Puštanjem Fudžimorija u peruanskom zatvoru ostaju još dva bivša predsednika: Alehandro Toledo, optužen za korupciju, i Pedro Kastiljo, koji je pre godinu dana nezakonito pokušao da raspusti Kongres, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu