Povlači se "smrtonosna" letelica; Američka vojska: Prizemljeni su svi FOTO

Nakon nesreće kod obale Japana, SAD prizemljile čitavu svoju flotu helikoptera “V-22 Osprej” jer je u izveštaju navedeno da je nesreću izazvao kvar.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Kyodo News via AP, File
Tanjug/Kyodo News via AP, File

U padu helikoptera, za čijom olupinom se tragalo danima, poginulo je osam članova posade.

Zvaničnici američkog vazduhoplovstva i mornarice rekli su da su preduzeli korake “kako bi ublažili rizik dok se istraga nastavlja“.

Još uvek nisu pronađeni svi posmrtni ostaci pripadnika vojske koji su poginuli u nesreći.

Japan je takođe prizemljio svoju flotu od 14 “Ospreja” nakon ove nesreće, preneo je BBC.

“Prizemljenje će obezbediti vreme i prostor za detaljnu istragu kako bi se utvrdili uzročni faktori i preporuke kako bi se obezbedilo da se flota CV-22 vrati u letove“, navodi se u saopštenju Komande za specijalne operacije vazduhoplovstva.

U vreme pada, “Osprej” je bio na trenažnom letu iz vazduhoplovne baze američkih marinaca u prefekturi Jamaguči i krenuo je ka vazdušnoj bazi Kadena na Okinavi. Očevici su rekli da se letelica prevrnula i zapalila pre nego što se srušila na moru.

Pronađeno je šest tela od osam poginulih u nesreći.

“Ospre” je letelica koja je dizajnirana da poleti i sleće kao helikopter, ali da se kreće napred kao avion sa fiksnim krilima, a koriste je američko ratno vazduhoplovstvo, mornarica i korpus marinaca SAD.

Prema nekim podacima, trenutno ih je roko 400 u upotrebi.

Letelica je prvi put predstavljena 2007. godine nakon decenija testiranja. Međutim, “Ospreji” su bili pod lupom zbog toga što su učestvovali u višestrukim nesrećama sa smrtnim ishodom tokom svog rada.Naime, više od 50 pripadnika

službe poginulo je na testovima “Ospreja” ili na trenažnim letovima.

U avgustu se poseban model te letelice srušio tokom vojne vežbe u Australiji, ubivši tri američka marinca i ranivši 20 drugih. Incident je još pod istragom.

Još jedna nesreća u kojoj je učestvovao “Osprej” u pustinji u Kaliforniji prošle godine izazvala je smrt pet marinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu