To je to, sprema se ozbiljan rat; Tri vojske na granicama

Nakon što je venecuelanski predsednik objavio da namerava da pripoji dve trećine Gvajane, Brazil počeo da raspoređuje vojsku na granicu s Venecuelom.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon
Ilustracija/Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Podsetimo, NIkolas Maduro je u javnom obraćanju nakon nedeljnog refernduma o pripajanju regiona Esekibo pokazao mapu na kojoj je ta teritorija Gvajane na venecuelanskoj strani.

Regija Esekibo bogata je naftom i sporna je teritorija još od 19. veka kada je Gvajana bila britanska kolonija.

Venecuela je obnovila svoja potraživanja za tim zemljištem nakon što su pre nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na moru.

Tenzije u regionu su stigle na vrhunac nakon referenduma na kom su Venecuelanci glasali o pet pitanja i svako se ticalo pripajanju Esekiba Venecueli. Prema rezultatima glasanja, 95 odsto izašlih je glasalo za pripajanje Esekiba.

Planovi Madura izazvali su strah u celom regionu. Gvajana je odavno raspodelila trupe na granici s venecuelom, a sada je i brazilska vojska saopštila da premešta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, kao i da dovodi više naoružanih vozila.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele u Esekibo će biti logistički veoma izazovan, jer venecuelanski vojnici moraju da prođu kroz brazilsku teritoriju, ako uđu u Esekibo, zbog nepristupačnog terena na drugim mestima, navodi BBC.

Prema novinskoj agenciji AFP, brazilska vojska je saopštila da pojačava svoje prisustvo u regionu kao deo napora da se "garantuje nepovredivost teritorije“.

U međuvremenu, helikopter gvajanske vojske sa sedam ljudi u njemu je u sredu nestao u blizini granice sa Venecuelanom. Međutim, načelnik štaba Gvajane Omar Kan rekao je da nema "informacija koje sugerišu da je Venecuela umešana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu