Obmana?

Vašington post objavio kako je palestinska militantna grupa Hamas uspela da obmane Izrael kako ne bi posumnjao da im se sprema veliki napad.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Kako se navodi, reč je bila o dugoročnom planu obmane, a Hamas je izraelskim službama davao obaveštajne podatke o Islamskom džihadu, drugoj terorističkoj organizaciji u Gazi.

"Hamas je obezbedio obaveštajne podatke Izraelu o Islamskom džihadu kako bi pojačali utisak da su zainteresovani za saradnju", izjavio je neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik za taj list.

Kako prenosi "Tajms of Izrael", saradnja je navodno nastala tokom majske operacije "Čuvar zidova", odnosno sukoba Izraela i Palestinskog islamskog džihada.

Hamas nije učestovao u borbama i nakon toga je uočio povećane ekonomske podsticaje, što je navelo izraelske zvaničnike da veruju da ta organizacija nije zainteresovana za sukob.

To je omogućio Hamasu da izvede napad na Izrael 7. oktobra.

S druge strane, američki mediji pisali su i da imaju saznanja da je Izrael zapravo znao na šta se Hamas sprema, ali da nije reagovao na vreme, zbog čega su bezbednosni zvaničnici žestoko kritikovani u javnosti.

Nedugo zatim, Hamas je objavio video snimak u kom su objavili, kako tvrde, kako su se pripremali za stravičan upad na teritoriju Izraela 7. oktobra. Iz prikazanog snimka vidi se da su pripreme p očele pre više od godinu dana i da su se glavne "veže" odvijale tik pored granice Izraela, čije obaveštajne službe se smatraju među najozbiljnijima u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu