"Nešto mi je zaljuljalo krevet", Treslo se u Srbiji: Dva zemljotresa, jedan baš jak

Republički seizmološki zavod, nakon reinterpretacije podataka, saopštio da je jutrošnji zemljotre u Petrovcu na Mlavi bio magnitude 4,0 jedinica Rihterove skale

Izvor: Tanjug, Kurir
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Potres je registrovan u 4:45 u regionu Petrovca na Mlavi, 12 kilometara jugoistočno od tog mesta.

Ovaj zemljotres je automatski zabeležen sa magnitudom od 4,1 Rihtera, da bi konačni podatak bio dobijen daljom obradom, nakon uključivanja još jedne lokalne merne stanice.

Prema skali, potres od jačine 4,1 stepen po Rihteru spada u kategoriju jakih zemljotresa.

Zemljotresu su prethodili slabiji potresi proteklih dana, a nakon njega je usledio još jedan u 5:03, koji je automatski zabeležen, a njegova jačina iznosila je 2,4 Rihtera.

Kako je naveo RSZ, teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na V-VI stepena Merkalijeve skale, a zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Podsetimo, zemljotres je u Petrovcu na Mlavi registrovan i u nedelju.Tada su, takođe, zabeležena dva potresa, prvi je bio jačine 3,8 stepena po Rihteru, dok je drugi iznosio 2,6 stepeni.

"Kuća se baš ozbiljno zatresla i škripao nameštaj"

Pojedinci su čak naveli da ih je sam zemljotres probudio iz sna.

"O dragi bože, zar opet zemljotres! Probudi me nov i jači zemljotres u Oreškovici kod Petrovca na Mlavi oko 04:45 sati. Kuća se baš ozbiljno zatresla i škripao nameštaj", objavio je muškarac na svom Fejsbuk nalogu.

"Evo sedim ispred kompjutera. Potpuni mir oko mene, te osetih blagi zemljotres. Moj ekran je prilično veliki te se tako i zaljuljao. I ja na stolici... Nisam paničar, ali nije ni prijatno", dodala je korisnica mreže "X".

"Ok, nešto mi je zaljuljalo krevet. O da, još jedan zemljotres. Kako samo znaju da ubodu uvek u ranu zoru, kako?", napisao je korisnik mreže "X", dok su se komentari ispod objave samo nizali.

"Znači taman ono delikatno stanje tik konačno da zaspim, kad ono nešto ljulja i probudi me", dodala je jedna žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu