Potvrdili: Pozvaćemo Putina

Brazilske vlasti pozvaće ruskog predsednika Vladimira Putina na samit G20 koji će se održati u Brazilu u septembru 2024. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Brazilske vlasti pozvaće Putina, iako Brazilija priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je izdao nalog za hapšenje ruskog lidera zbog navodne umešanosti u ratne zločine, izjavio je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Da Silva je rekao da od Putina zavisi da li će doći na taj samit, jer on mora da proceni posledice eventualnog dolaska zbog izdatog naloga za hapšenje, preneo je TASS.

"Pošto je Brazil potpisnik Rimskog statuta, Brazil je odgovoran", istakao je Da Silva, objavile su novine Korejo Brazilija.

Prema izbornom zakonu, predsednički izbori u Rusiji zakazani su za sredinu marta 2024. godine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 13. novembra da Putin još nije doneo odluku o kandidaturi za predsednika 2024. godine.

Očekuje se da će samit G20 biti održan sledeće jeseni u Brazilu koji je 1. decembra preuzeo predsedavanje grupom.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina i komesarke ruskog predsednika za prava dece Marije Lvove-Belove pod optužbom za navodnu "ilegalnu deportaciju" ukrajinske dece u Rusiju.

Prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina međunarodno zaštićenih lica od 14. decembra 1973. godine, šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu