Počelo izbijanje zaraznih bolesti: Prijavljen i hepatitis

Desetine hiljada interno raseljenih Palestinaca stiglo je u Rafu, najjužniji deo Pojasa Gaze, u protekla dva dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

U prenatrpanim skloništima došlo je do izbijanja zaraznih bolesti, saopštila je danas kancelarija UN za koordinaciju humanitarnim poslovima.

Ovo je usledilo nakon što je izraelska vojska u nedelju saopštila da proširuje svoje kopnene operacije na celu palestinsku enklavu, prenosi CNN.

"S obzirom na to da je kapacitet skloništa u gradu Rafa daleko premašen, većina novopridošlih interno raseljenih lica se nastanila na ulicama i praznim površinama širom grada, gde su podigli šatore i improvizovana skloništa", saopštila je agencija UN.

U saopštenju se navodi da se od oko 1,8 miliona raseljenih širom Gaze, skoro milion nalazi u 99 objekata na jugu enklave, uključujuci Kan Junis i Rafu, kojima upravlja Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), i upozorava na širenje bolesti u tim skloništima.

"Zbog prenaseljenosti i loših sanitarnih uslova u skloništima UNRWA na jugu, došlo je do značajnog porasta nekih zaraznih bolesti i stanja kao što su dijareja, akutne respiratorne infekcije, infekcije kože i pojave vaški, dodaje se u saopštenju.

U ponedeljak, iz UN su rekli da su primili izveštaje o izbijanju hepatitisa u skloništima za izbeglice u pojasu Gaze, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu