Bivši ambasador Srbije: Biće još gore

Beograd -- Nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je danas da desnicu u Evropi jača društvena kriza.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

U Evropi je, kako kaže, veliki broj migranata koji dolaze i menjaju krvnu sliku Evrope, a ljudi još uvek nisu došli na taj nivo da mogu da prihvate toliko velike različitosti u kratkom vremenu.

"Ovo je jedno potpuno novo vreme u kom živimo, posebno vreme koje dolazi, i sve je manje pravih lidera. Nema više lidera kao što su bili Čerčil, De Gol, Margaret Tačer, zato što se vreme promenilo. Promenilo se zato što živimo u vremenu koje obeležava jedna velika kriza sistema vrednosti, sistema obrazovanja, o čemu je naročito govorio (nedavno preminuli američki diplomata Henri) Kisindžer, i vremenu kada se sve manje značaja pridaje humanističkim naukama, društvenim naukama", naveo je on za Tanjug.

Pribićević kaže da je ovo vreme koje obeležava velika kriza liderstva svuda u svetu, kao i nedostatak velikih ideja, zbog čega nema velikih lidera jer su, kako je objasnio, veliki lideri oni koji osmišljavaju ili slede velike ideje.

"Vidimo šta se dešava u SAD, vidimo Rusiju, vidimo šta je Amerika uradila sa približavanjem NATO-a prema Rusiji izazivajući veliku silu kao što je Rusija, a onda sa druge strane vidimo kako je Rusija reagovala varvarski izvršivši invaziju Ukrajine, i doživevši najveće poniženje koje je jedna velika sila doživela u zadnjih par stotina godina, u onom slučaju sa Prigožinom i privatnom vojskom koja je ugrozila čitav sistem", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kriza liderstva će se nastaviti zato što se urušavaju temelji društva koji su, kako kaže, uvek bili zasnovani na porodici, obrazovanju, veri, a sada se menjaju zato što je razvoj tehnologije prebrz i čovekov mozak nije u stanju da ga sledi.

Smatra da će planeti sledeća godina biti još teža, kada na birališta izađu građani EU i SAD, i dodaje da će izbori sledeće godine biti samo izraz krize i opomena da je neophodno suočiti se sa problemima budućnosti.

"Tu krizu ne proizvode političari, oni su samo izraz. Uzmimo slučaj Argentine, to je duboka kriza u Argentini, duboka kriza u Americi, u Rusiji, i ovde na Balkana. Bojim se da će ovi izbori koji se dešavaju sledeće godine samo biti izraz te velike krize, i još jedna opomena da se moramo suočiti sa problemima budućnosti, problemima prevelikih socijalnih razlika, urušavanje sistema obrazovanja, i problema bezbednosti i modernih tehnologija", naveo je Pribićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu