Kongresu poslato hitno upozorenje: Odobrite, inače...

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena poslala je danas Kongresu hitno upozorenje o potrebi da se odobri vojna i ekonomska pomoć Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vrednost te pomoći je na desetine milijardi dolara, a navodi se i da bi , u suprotnom, mogla da se zaustavi ukrajinska odbrana od Rusije.

U pismu upućenom liderima Predstavničkog doma i Senata, a koje je takodje javno objavljeno, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang upozorila je da ce SAD ostati bez sredstava za slanje oružja i pomoci Ukrajini do kraja godine, preneo je AP.

Jang je navela da su SAD već ostale bez sredstava za podršku ukrajinskoj ekonomiji.

Bajden je tražio od Kongresa da odobri paket pomoći u iznosu od gotovo 106 milijardi dolara, koji uključuje 61 milijardu za Ukrajinu, zatim za Izrael i druge potrebe, ali se suočio sa protivljenjem jer republikanci uslovljavaju podršku donošenjem zakona kojim bi se zaustavio priliv migranata preko američko-meksičke granice.

U međuvremenu, Predstavnički dom, pod kontrolom republikanaca, usvojio je odvojeni paket pomoci za Izrael.

Kogres je već izdvojio 111 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, uključujući 67 milijardi dolara za finansiranje vojnih nabavki, 27 milijardi za ekonomsku i civilnu pomoc i 10 milijardi za humanitarnu pomoć.

Jang je napisala da je sve, osim oko tri odsto vojnog finansiranja, potrošeno do sredine novembra.

Bajdenova administracija je saopštila da je poslednjih sedmica usporila tempo slanja pojedine vojne pomoći Ukrajini u pokušaju da produži snabdevanje dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu