Izrael tajms otkriva: Primirje propalo jer je Hamas ovo odbio

Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas danas je propalo nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: shutterstock/Anas-Mohammed
foto: shutterstock/Anas-Mohammed

Umesto toga Hamas je pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.

Hamas je tako navodno prekršio uslove sporazuma o primirju, prema kojem je ta grupa trebalo da prvo oslobodi sve žene i decu koje drži u Gazi, u zamenu da Izrael pristane na primirje od četiri dana.

Izraelske vlasti su odgovorile kako znaju da Hamas još drži otprilike 17 žena i dece i da neće razgovarati o drugim kategorijama talaca dok oni ne budu oslobođeni.

Šef Mosada Dejvid Barnea upozorio je Hamas da će izraelska vojska nastaviti sa napadima ako još jedna grupa žena i dece ne bude puštena, na šta je Hamas odgovorio ispaljivanjem rakete na Izrael oko sat vremena pre nego što je primirje trebalo da istekne u 7 sati ujutro.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je za Al Arabiju da je Izrael odgovoran što je primirje propalo, tvrdeći da je Izrael pokušavao da uključi žene vojnike na listu talaca za koje je želeo da budu oslobođeni i da je odbio sve druge predloge Hamasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu