Povratak otpisane; Spasiće svet?

Bivša britanska premijerka koja je ponižavajućom ostavkom okončala katastrofalan mandat s najkraćim stažem mogla bi da "spasi" svet, piše Politiko.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Reč je o Liz Tras koja je ove sedmice stigla u Vašington kako bi skeptične republikanske poslanke nagovorila da nastave da podržavaju Ukrajinu. Kako navodi Politiko, sa obe strane Atlantika nadaju se da Tras može da pomogne da se skrene rasprava na američkoj desnici od izolacionizma prema aktivnoj međunarodnoj ulozi.

Nakon završetka svog tek 49 dana dugog boravka u Dauning stritu, Tras pokušava da se nametne kao zagovornica desničarskih politika širom sveta.

U Vašingtonu boravi kao deo izaslanstva Konzervativnih prijatelja Ukrajine i već ima natrpan raspored, s dvadesetak planiranih sastanaka s konzervativnim američkim zakonodavcima i tink-tenkovima.

Dolazak u SAD britanskog izaslanstva podudara se sa sukobom između Bajdena i republikanskih poslanika, koji odugovlače sa zahtevom za slanje dodatnih milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Bivši predsednik Donald Tramp, koji će verovatno osigurati republikansku nominaciju za predsedničke izbore sledeće godine - i za kog ankete pokazuju da vodi ispred Bajdena, deli taj skeptičan stav o pomoći Ukrajini.

Sve bi se trebalo da se rasplete sledeće sedmice s potencijalnim glasanjem u Senatu o Bajdenovom paketu pomoći od 106 milijardi dolara - od čega je 61,4 milijarde dolara namenjeno Ukrajini.

Desničarska agenda Liz Tras možda je rezultirala katastrofom u Britaniji, ali je zbog toga republikanskoj desnici simpatična.

Ona nema lepe reči za Bajdenovu administraciju, već je eksplicitno podržala Republikansku stranku pre svog putovanja, napisavši u tekstu u Volstrit džurnalu da se nada da će se “republikanac vratiti u Belu kuću 2024.”.

“SAD moraju imati konzervativno vođstvo koje je dovoljno hrabro da neprijateljske režime prozove kao zlo i pretnju”, kazala je Tras.

Džon E. Herbst, viši direktor u Atlantskom savetu i bivši američki ambasador u Kijevu, rekao je da njegov tink-tenk podržava izaslanstvo Britanije jer se slaže da Vašington ima ”ključnu ulogu u osiguravanju poraza Rusije u Ukrajini”.

“Kada torijevski zastupnici dođu u SAD kako bi objasnili populističkim republikancima da je politički stav tih republikanaca o Ukrajini velika greška, mislimo da ih treba podržati”, rekao je.

Ostaje da se vidi da li je dovoljno republikanaca spremno da posluša, zaključuje Politiko, a prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu