"Napad na SPC"

Kancelarija za KiM osudila upad funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim albanskim sveštenikom u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ ilegalac
Foto: Shutterstock/ ilegalac

Kancelarija za KiM je ocenila da je reč o novom udaru na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, s ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na KiM.

"U Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve preuzmu i proglase za deo takozvanog kosovskog nasledja, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za srpski narod na KiM", navodi se juče u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako dodaju, ovakav nasilni i planski akt u selu Rakinica nesumnjivo nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, koji svoje delovanje zasnivaju isključivo na obračunu sa svime srpskim na prostoru KiM.

U saopštenju iz Kancelarije podsećaju da Priština i ekstremisti sistematski već više od dve decenije skrnave i organizovano, masovno uništavaju srpske crkve i manastire na prostoru Kosova i Metohije, kako bi sprečili povratak naroda na njihova vekovna ognjišta i zatrli seme srpskog postojanja.

Dodaju da sve to čine jer je itekako dobro poznato da su naše crkve oduvek bile mesta sabiranja i sabornosti, kao i stub identiteta i duhovnosti srpskog naroda.

"Ovo je pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne medjunarodne zajednice, jer je nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlja, a sada i crkve", navodi Kancelarija.

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da je lažni sveštenik Džufka šarlatan regionalnih razmera koga je osudila Pravoslavna Crkva Albanije i na čije je štetno delovanje već upozoravano i kao takav jedino uporište i podršku ima od predstavnika tzv. prištinskog političkog establišmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu