Lažni sveštenik s grupom provalio u crkvu na Kosovu i Metohiji

Grupa lica provalila je, zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ ilegalac
Foto: Shutterstock/ ilegalac

Ovo selo se nalazi u opštini Podujevo koja pripada Kosovu i Metohiji.

U crvku su provalili kako bi navodno obavili crkveni obred, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

Prema pisanju internet portala kosovapost.net, to se dogodilo u utorak, a reč je "o grubom nasrtaju na imovinu Srpske pravoslavne crkve u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije", navela je Eparhija u saopštenju.

Prema tvrdnji pomenutog portala, u ovoj provali i zloupotrebi Srpske pravoslavne crkve, koja datira iz 15. veka, učestvovali su i predstavnici Opštine Podujevo.

Cilj ove grupe, prema pisanju portala, bio je da ovu crkvu proglase za "crkvu Fana Nolija", koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana.

"Ovo krivično delo je samo još jedno nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske Pravoslavne Crkve, odnosno ’albanizaciju’ ili 'kosovarizaciju' srpske duhovne i kulturne baštine", saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama.

"Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način, a ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija", poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu