Stoltenberg: Verujem da bi predlog za ZSO mogao da bude put napred u dijalogu

Generalni sekretar NATO izrazio uverenje da bi predlog za ZSO mogao da bude put ka postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Jens Stoltenberg je to izjavio na konferenciji za medije održanoj drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova NATO, u sedištu Alijanse u Briselu.

"U poslednjih nekoliko meseci, tokom godine, videli smo neke ozbiljne incidente nasilja na Kosovu. Upravo sam posetio Kosovo i ono što smo videli ovog proleća je napad na mirovne snage NATO-a. Ranjeno je 93 vojnika NATO-a, a to je potpuno neprihvatljivo", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je tokom septembra usledio incident u Banjskoj u kojem je bilo poginulih.

"To naglašava izazove sa kojima se suočavamo na Kosovu i važnost deeskalacije svih strane, da se uzdrže od akcija koje mogu dodatno povecati tenzije i uzdržati se od bilo kakve zapaljive retorike koja može povecati tenzije. To je bila moja poruka i na mojim sastancima u Prištini i Beogradu", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da se na KiM vidi primer dobre saradnje EU i NATO.

"Mi smo našem prisustvu na Kosovu dodali još NATO trupa na otprilike 5.000. Verujem da bi predlog Asocijacije opština sa srpskom vecinom mogao da bude put napred da pokušamo da pronadjemo rešenje i da napravimo napredak u okviru dijaloga uz pomoc EU", rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu