Brnabić: Beograd je upozoravao na brutalnost prema Srbima na KiM

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade o KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Ana Brnabić je posebno naglasila da su tragične događaje od 24. septembra na severu Kosova i Metohije predstavnici privremenih institucija samouprave i pojedini mediji u Prištini tendenciozno iskoristili i zloupotrebili radi plasiranja dezinformacija i poluistina.

Premijerka je ukazala da je Beograd konstantno i uporno upozoravao na brutalnost, nasilje i diskriminaciju, kojima je već dugo izloženo srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije, što je upravo dovelo do eskalacije i tragičnih događaja.

Predsednica Vlade je posebno naglasila i da Zajednica srpskih opština još nije formirana, iako se Priština na to obavezala Briselskim sporazumom pre sada više od deset godina.

Karolin Zijade je istakla da je najvažnije da je Srbija posvećena miru, stabilnosti i dijalogu, koji ostaje najvažnije sredstvo u postizanju održivog rešenja na prostoru Kosova i Metohije.

Šefica Misije UNMIK je naglasila da Misija ostaje dosledna u sprovođenju svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodaje se u saopštenju.

Ona je pozvala na uzdržanost u porukama i akcijama, deeskaliranje napetosti i istakla neophodnost da se Beograd i Priština vrate političkom dijalogu.

Karolin Zijade je pozvala i na transparentnost u istragama i utvrđivanje odgovornosti kad su u pitanju događaji 24. septembra, saopštio je UNMIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu