Za šest godina na KiM ubijeno 297 pripadnika MUP-a

Od 1. januara 1998. do 31. decembra 2004. godine, na KiM je ubijeno 297 pripadnika MUP-a, a taj broj je moguće i veći jer se 25 njih vodi kao nestalo.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-PHOTO/EPA/LOUISA GOULIAMAKI/STF/lg/mda/ow
EPA-PHOTO/EPA/LOUISA GOULIAMAKI/STF/lg/mda/ow

Istraživanje je objavio istoričar Bojan Đokić, a na osnovu spiskova Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za policijske uprave Priština, Peć, Đakovica, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Uroševac i Prizren, koji su kompletirani 2009. godine.

U njemu se navodi da je najveći broj pripadnika MUP-a bio srpske/crnogorske nacionalnosti, a pet albanske. Najviše policajaca stradalo je 1999. godine - 174 u Prištini, Prizrenu, Peći, Kosovskoj Mitrovici, Đakovici, Uroševcu i Gnjilanu, ali i 1998. godine - 118, kada je najviše pripadnika MUP-a stradalo u Đakovici, Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Peći i Prizrenu.

Kako se navodi, oni su bili žrtve albanskih paravojnih formacija. Na portalu arhiva.srbija-info.gov.rs, objavljeni su podaci o policajcima stradalim na KiM tokom 1998. godine iz kojih se vidi da su oni u najvećem broju slučajeva stradali u terorističkim napadima na sela ili na patrole policije, iz zaseda, koji su najčešće izvršeni iz automatskih puški, ali i ručnih bombi, snajpera i minobacača.

Među njima je bilo i onih koji su stradali u napadima na policijsku stanicu, poput terorističkog napada izvršenog 29. maja 1998. godine na policijsko odeljenje Celopek u opštini Peć, ili napada izvršenog mesec dana ranije na policijski punkt na putu Suva Reka - Štimlje.

Mnogi pripadnici MUP-a stradali su tako što su najpre bili oteti, a potom bi njihovo telo bilo pronađeno nekoliko dana kasnije.

Kako se navodi na ovom portalu radi se policajcima srpske nacionalnosti koji su ubijani u mestima širom KiM poput Srbice, Glogovca, Suve Reke, opštinama Vučitrn, Kačanik, Peć, Dečani, Orahovac, Klina, Đakovica, Kosovska Mitrovica, Štimlje, Uroševac. Dodaje se da je pored ubijenih veliki broj pripadnika MUP-a bio lakše ili teže ranjen u tim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu