Rusija stala uz Srbiju; "Sve su vam objasnili..."

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila za RT Balkan da su sve optužbe na račun Beograda "bez osnova".

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ona je rekla da je rukovodstvo Srbije već argumentovano objasnilo situaciju oko poslednjih dešavanja na severu Kosova i Metohije i "čini mi se da tu više nema šta da se doda", rekla je ona danas.

Upitana da prokomentariše kako Rusija gleda na sve klevete iz Prištine na račun Srbije, Zaharova je podvukla da su sve optužbe na račun Beograda "bez osnova", kao i da su tvrdnje da je Beograd strana koja "želi da razbukta rat" apsurdne.

"To je laž, koja je usmerena na diskreditaciju Beograda i na odvlačenje pažnje od etničkog čišćenja koje se sprovodi" na Kosovu i Metohiji", kaže ona. Takođe, ona navodi da je sve to pokušaj skretanja pažnje i sa "takozvanog primera Kurtija", čije je ponašanje postalo nova normalnost. Pod time, kako je pojasnila, ima u vidu "zaplašivanje i omalovažavanje nealbanskog naroda" koje živi na KiM.

Posle njegovih strašnih reči da bi Srbi trebalo "da plate i stradaju", da li se treba čuditi tome što srpski narod pokušava da se zaštiti i da odbrani "sve ono što za normalnog čoveka predstavlja prave vrednosti", upitala je portparolka MSP-a Rusije.

Takođe, Zaharova ističe da je Srbija jedina zemlja koja je zainteresovana da se problemi na KiM rešavaju mirno i civilizovano. "Srbija je jedina konstruktivna zemlja" kada je to u pitanju, poručila je ona.

Govoreći o misiji Kfora i EULEKS-a na Kosovu i Metohiji, ona podseća da ove mirovne snage nikada nisu ni radile niti sada rade ono što bi trebalo, jer to nikada nisu ni želele. "Oni jednostavno igraju na tu kartu i podilaze Prištini, baš kao što su to radili uvek", bila je jasna Zaharova.

Upitana da prokomentariše nedavne izjave člana britanskog parlamenta Ališe Kerns i američkog generala u penziji Veslija Klarka o tome da je Srpska pravoslavna crkva navodno učestvovala u švercu oružja na sever pokrajine KiM, Zaharova kaže da bi na to pitanje trebalo odgovoriti tako da se uzmu u obzir i trenutna situacija u svetu i u regionu.

Ipak, ona priznaje da je napadi na SPC ne čude, jer se radi ne samo o trendu, već sveopštoj politici napada na pravoslavlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu