Protestno pismo nemačkoj ambasadorki u Srbiji: Genocid?

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio protestno pismo ambasadorki Nemačke u Srbiji zbog izjave nemačkog ministra da je tzv. Kosovo žrtva genocida.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ristić je naveo da se radi o neprimerenoj i istorijski netačnoj izjavi nemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira u kojoj je istakao kako je tzv. Kosovo žrtva genocida sprovedenog od Srbije.

U protestnom pismu se navodi da je Muzej žrtava genocida, kao centralna institucija Srbije posvećena očuvanju sećanja na Srbe, Jevreje i Rome, žrtve genocida sprovedenog nad njima na teritoriji Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, veoma zabrinut zbog izjave nemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira od 3. oktobra, u kojoj je, kako se navodi, insinuirao navodni genocid koji je Srbija izvršila nad kosovsko-metohijskim Albancima tokom trajanja ratova za jugoslovensko nasleđe.

"Ova izjava, koju je dao ministar SR Nemačke predstavlja, ne samo neprihvatljiv primer iskrivljavanja istorije, već i snažan doprinos daljoj destabilizaciji celog regiona", navodi se u pismu.

Iz Muzeja žrtava genocida izrazili su i uverenje da je Vlada Nemačke potpuno svesna tragičnih posledica genocida izvršenih nad Jevrejima, Romima i Srbima tokom Drugog svetskog rata, kao i očekivanje da će se nemački državni zvaničnici uzdržavati od iskrivljavanja nedavne i bolne istorije regiona i iznošenja u javnost takvih ili njima sličnih tvrdnji koje su neodgovorne i istorijski netačne.

"Ovaj muzej smatra da je veoma uznemirujuće to što ministar zemlje koja je u potpunosti odgovorna za najmanje dva od tri genocida koji su se dogodili na evropskom tlu tokom Drugog svetskog rata sebe smatra kompetentnim da analizira prošlost i u javnosti govori o tragičnom i specifičnom istorijskom događaju iz perioda Ratova za jugoslovensko nasleđe koji nije sadržao nijedan element genocida", navodi se u pismu direktora muzeja.

Prema rečima Ristića, muzej snažno veruje u potrebu da državni zvaničnici promovišu istorijske činjenice i da doprinose pomirenju, te da ne deluju na način koji vodi krivotvorenju ili netačnom definisanju istorijskih događaja.

"Ovaj muzej, potpuno svestan mogućih negativnih posledica istorijski potpuno netačne izjave koju je dao Ozdemir očekuje podršku Vaše uvažene vlade kako bi se obustavilo sa takvim ili njima sličnim postupcima koja promovišu opasno iskrivljavanje istorije", naveo je Ristić.

Dodaje da će Muzej žrtava genocida nastaviti da se snažno protivi tome, kao i svim drugim sličnim postupcima, sa čvrstim uverenjem da će samo zajedničkim naporima u borbi protiv iskrivljavanja istorije moći konačno da ostvarimo ideale demokratije i ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu