"Američki narod ima pravo da zna koga ima na vlasti"

Met Gejc, republikanac iz Predstavičkog doma američkog Kongresa pokrenuo je inicijativu za smenu predsednika tog tela, takođe republikanca Kevina Mekartija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/ Benjamin Fanjoy
Tanjug/AP Photo/ Benjamin Fanjoy

"Imam dovoljno republikanaca da se naredne nedelje jedna ili dve stvari dese: Kevin Mekarti ili više neće biti predsednik Predstavničkog doma, ili će biti predsednik tog doma koji radi u interesu demokrata. Meni svaki rezultat odgovara, jer američki narod ima pravo da zna koga ima na vlasti", izjavio je sinoć Gejc.

Mekarti mu je nekoliko minuta kasnije, na društvenim mrežama, kratko odgovorio porukom: "Samo napred".

Gejc, desničarski republikanac sa Floride, veliki kritičar Mekartija, mesecima je najavljivao taj potez, a pretnje su se pojačale nakon što je ovog vikenda Mekarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova da se izbegne zatvaranje američke vlade.

To će biti test za Mekartija, a moraće i da zatraži podršku demokrata. Kakav će biti rezultat glasanja još nije jasno, ali su i pristalice Mekartija nedeljama najavljivale da su spremne za ovaj potez.

Rezultat može biti poniženje, jer bi Mekarti time postao prvi predsednik Predstavničkog doma koji je smenjen, ali može da dobije novi zamajac time što će preći još jednu prepreku, makar sa tesnom većinom. Mekarti je, nedavno, o zahtevima za smenu rekao i da je to šansa da se kritičari ućutkaju jednom za svagda.

Gejc je napomenuo da je njegov potez verovatno osuđen na neuspeh. Optužio je Mekartija da pravi dogovor sa Belom kućom kako bi se doneo zakon kojim bi bilo omogućena finansijska pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Zahtevi za smenu predsednika Predstavničkog doma nisu uobičajeni i podrazumevaju strogu proceduru, koja je u proteklom veku samo dva puta bila pokrenuta protiv republikanskih predsednika tog tela, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu