Hrvatska u šoku; Silovatelj je "branitelj" i kazna je smanjena

Učesnici Domovinskog rata u Hrvatskoj su i dalje povlašćeni i kod izricanja sudskih presuda za počinjeno krivično delo, pišu hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Na to je, kako se navodi, ukazala jedna nepravosnažna presuda Županijskog suda u Zagrebu, kada je silovatelju ćerke nevenčane supruge izračena izuzetno blaga kazna jer mu je kao olakšavajuća okolnost uzeto učešće u poslednjem ratu.

On je, prema pisanju hrvatskih medija, osudjen na duplo nižu od najniže kazne predviđene zakonom, što je izazvalo reakcije javnosti i pravnih stručnjaka, koji smatraju da to što je neko bio branitelj ne sme biti olakšavajuća okolnost pri donošenju presude za počinjena krivična dela.

Reč je o slučaju 54-godišnjaka koji je, iako je zakonom predviđeno da se za silovanje bliske osobe može dobiti zatvorska kazna od pet do 15 godina zatvora, nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od samo dve i po godine.

U obrazloženju nepravosnažne presude navedeno je da je u Domovinskom ratu učestvovao od 1991. do 1995., da je nosilac Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja.

Zagrebačka N1 tv. prenosi da je deo pravnih stručnjaka, posebno onih koji su i sami bili učesnici Domovinskog rata, ogorčen ovom odlukom Županijskog suda u Zagrebu. Neki čak smatraju da činjenicu da li je neko bio branitelj ili ne bi trebalo uzimati kao olakšavajuću okolnost kod izricana presude.

Drugi su pak uvereni da je učešće u Domovinskom ratu deo prošlog života okrivljenog što mora imati uticaj na visinu kazne.

Zagrebački advokat i bivši sudija Rafael Krešić smatra da učešće u Domovinskom ratu ne treba ukinuti kao olakšavajuću okolnost, ali da bi je sudije, kaže, kao takvu morali detaljno objasniti.

Prema njegovim rečima, neke olakšavajuće okolnosti po opštim kriterijumima su prihvatljive, a neke nisu.

Tako učešće u Domovinskom ratu ne može biti olakšavajuća okolnost u krivičnim slučajevima ratnog zločina. Isto tako nije bitno za visinu kazne da li je neko otac ako mu se sudi zbog neplaćanja alimentacije. Sudije samo nabrajaju olakšavajuće okolnosti, a trebalo bi da ih dovedu u vezu sa ličnošću optuženog i obrazložiti zašto baš svaka od njih ima uticaj na visinu kazne koja mu se izriče, rekao Krešić, izeđu ostalog, za N1 tv.
(Kraj) zn/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu