Mediji: Blokada istrage masakra u "Ribnikaru"; Otac K.K. na korak od slobode

Otac K.K, koji je ubio svoje vršnjake i čuvara u O.Š. Vladislav Ribnikar, mogao bi uskoro da bude pušten na slobodu jer istraga protiv njega još nije okončana.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Kako tvrdi Blic, Institut za sudsku medicinu ni posle brojnih urgencija Višeg javnog tužilaštva nije dostavio balističko medicinsko veštačenje koje je ključno za donošenje odluke o podizanju optužnice protiv oca K.K, V.K.

“Tužilaštvo je naložilo da se obavi medicinsko balističko veštačenje koje treba da ukaže na način smrti žrtava dečaka ubice, kao i koje su prostrelne rane i iz kojeg oružja zadobili. To veštačenje treba da potvrdi sumnje da je dečak ubica pucao iz pištolja koje je njegov otac imao u legalnom posedu”, rekao je izvor tog lista upoznat sa slučajem.

Međutim, kako navodi dalje Blic, to veštačenje nije završeno.

“U poslednja dva meseca nadležno tužilaštvo pisalo je više urgencija i zahteva da se ono što pre dostavi, jer bez njega ne može biti doneta odluka o eventualnom podizanju optužnice protiv oca zbog sumnje da nije držao obezbeđeno oružje. Za to vreme zaposleni u Institutu su išli na odmore, a od veštačenja ništa”, kaže izvor "Blica".

List navodi i da odluku o tome tužilaštvo ima rok da donese u narednih mesec dana. U suprotnom otac dečaka ubice biće pušten na slobodu.

“U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužilac ne podigne optužnicu u roku od šest meseci. Ovo je rok kojim je tužilac obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužilac, ali i svi u istrazi postupaju sa neophodnom hitnošću”, objašnjava za "Blic" advokat Nikola Ristović.

Prema njegovim rečima, dokazi koje prikuplja tužilaštvo moraju da opravdaju sumnju da je neko počinio krivično delo za koje se sumnjiči.

“Neophodno je da tužilac pripremi dokaze koji će malo pojačati sumnju, u odnosu na onu koja je bila potrebna za samo postojanje istrage protiv određenog lica”, objašnjava Ristović.

On dodaje i da ukoliko otac dečaka ubice eventualno bude pušten na slobodu istraga može trajati sve dok tužilac ne odluči da podigne optužnicu ili krivičnu prijavu odbaci. Za to, navodi on, ne postoji onda zakonski rok.

V.K, otac dečaka ubice, sumnjiči se da je obučavao sina da puca, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno obezbeđeno.

Njemu je pritvor produžen krajem jula na još tri meseca, a prema informacijama koje poseduje Blic, on ističe 30. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu