"Kijev odlučuje"

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg izjavio je danas da je na Ukrajini da odluči kada će početi pregovore sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SARAH YENESEL
EPA-EFE/SARAH YENESEL

"Nadam se da će se mirovni pregovori za okončanje rusko-ukrajinskog rata desiti u bliskoj budućnosti. Ključna tačka za mene je, i to bi trebalo da bude vodeći princip: nema pregovora o Ukrajini bez Ukrajine", rekao je Šalenberg u intervjuu nemačkom TV kanalu Velt.

Kako je naveo, mir se uvek postiže za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju. "Ali i dalje imamo logiku ratovanja na obe strane. I, naravno, nadamo se da će se vrlo brzo sve vratiti na logiku pregovora. Ali ovu odluku doneće Kijev", rekao je Šalenberg.

On je dodao da je važno stvoriti "sistem u kojem će ljudi u Ukrajini biti uvereni da Rusija neće ponovo udariti za nekoliko godina"

"Vraćanje poverenja će verovatno zahtevati bezbednosne garancije koje prevazilaze Evropsku uniju", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova.

On je naveo da se zalaže za održavanje otvorenih kanala dijaloga sa Rusijom, uprkos njenim pokušajima da "zauzme drugu državu na neoimperijalistički način".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu