"Ratna zima" kuca na vrata: Rusi spremni, Ukrajini vreme ozbiljna prepreka?

Ukrajina će se uskoro suočiti sa svojom drugom "ratnom zimom".

Izvor: Telegraf
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Smele vojne akcije koje su organizovali pre godinu dana kada su imali napredak u Harkovu i Hersonu izgledaju kao uspomena, smatraju analitičari.

Ukrajinska vojska sada vodi rat intenzivnog iscrpljivanja protiv tvrdoglavih i obimnijih ruskih snaga duž fronta od skoro 1.000 kilometara. Još im nedostaju vojni avioni, a mnogi se pitaju šta će se sada dešavati sa kontraofanzivom, budući da se bliži zima koja sa sobom nosi pogoršanje vremenskih uslova.

Rusi će verovatno pokrenuti još jednu akciju uništavanja ukrajinske energetske infrastrukture, otežavajući na taj način već dovoljno tešku poziciju Kijevu.

Na bojnom polju, Rusi se polako prilagođavaju novonastaloj situaciji. Budžet za odbranu sledeće godine biće 70 odsto veći od ovogodišnjeg. Zbog toga mnogi stručnjaci smatraju da se Rusija polako sprema da ovaj rat ipak potraje.

Ali i Ukrajinci se prilagođavaju promenama, posebno nakon nešto slabijeg starta kontraofanzive.

U intervjuu za CNN prošle nedelje, general Oleksandr Tarnavski je rekao: "Ni neprijatelj ni mi uglavnom ne koristimo čete, bataljone ili brigade, već jurišne odrede. To su grupe od 10-15 ljudi".

Ukrajina nije spremna da rizikuje žrtve.

"Glavna veština svakog dobrog komandanta je da sačuva svoje ljude", rekao je Tarnavski.

On takođe kaže da je pred njihovom vojskom vrlo neizvesna zima.

"Vreme može biti ozbiljna prepreka tokom napredovanja. Ali s obzirom na to kako idemo napred i uglavnom napredujemo bez korišćenja vozila, ne mislim da će to značajno uticati na ovu fazu kontraofanzive", dodao je Tarnavski.

Međutim, Ukrajinci takođe koriste zapadne zalihe artiljerije većeg dometa, kako na jugu tako i na istoku. Kijev je u poslednje vreme dramatično povećao broj raketnih napada na ruska vojna čvorišta.

"Gladuj, istegni se i udari"

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Načelnik britanskog vojnog štaba, admiral Toni Radakin, nazvao je ovu strategiju "gladuj, istegni se i udari", iako se većina napada trenutno odvija na velikoj udaljenosti.

Ovakvi napadi će se verovatno nastaviti i eskalirati kako pogoršanje vremenskih uslova bude uticalo na napredak na terenu. Operacije visokog profila, poput onih koje su početkom septembra izvršene u Sevastopolju i sedištu crnomorske flote, dobre su kako bi se vojnicima podigao moral.

Očekivano uvođenje nemačkih raketa Taurus dugog dometa i taktičkog raketnog sistema američke vojske, ukazuje da će u narednom periodu fokus ukrajinske vojske verovatno biti na uništavanju ruske infrastrukture.

Tokom proteklih nekoliko meseci, ukrajinske snage su se usredsredile na uništavanje ruske protivvazdušne odbrane, primoravajući Kremlj da donese bolne odluke o tome koje pozicije da brani, posebno jer je sad dobar deo vojske raspoređen u okolini Moskve zbog sve češćih napada dronovima.

Ako Ukrajina, kao što se očekivalo, dobije od SAD sistem sa više bojevih glava, moći će da nanese daleko veću štetu ruskim ciljevima na većoj udaljenosti, poput njihovih vazdušnih baza.

Šef Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine, general-potpukovnik Kirilo Budanov rekao je da je borba protiv ruske avijacije korišćenjem PVO sistema veoma skupa i neefikasna.

"Treba izvesti avijaciju i napadati vazdušne baze", rekao je on.

Uništavanje ovih baza biće veoma težak zadatak, jer je Rusija naučila iz svojih grešaka.

"Mislimo da Rusi brzo uče o našoj taktici. To su dokazale i njihove akcije na bojnom polju", rekao je Tarnovski za CNN.

Neizvesna pomoć saveznika

Ilustracija: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE
Ilustracija: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Evropa i SAD ostaju privržene podršci Ukrajini na bojnom polju, međutim, vidljivi su "znaci umora".

Nedavna prepirka Ukrajine sa poljskom vladom oko izvoza žitarica pokazala je da je ta podrška vrlo lako podložna promeni.

U toku je i izborna kampanja u SAD, a kao jedna od glavnih razlika između demokrata i republikanaca navodi se spor oko daljeg slanja pomoći Ukrajini.

Stručnjaci smatraju da će proleće naredne godine biti jedna od ključnih fazi rata. Obe strane će iskoristiti zimu kako bi se reformisali. Zato Maks But analitičar iz Saveta za spoljne poslove smatra da se slanje oružja Ukrajini mora ubrzati.

"Ukoliko ne uspeju da pošalju dovoljno oružja Ukrajini povećava se šansa da se rat razvuče još neko vreme", rekao je on.

Šta će se dešavati sledeće godine tokom sukoba u Ukrajini ostaje nam da vidimo. Ono što je izvesno je da će obe strane morati da izdrže blatnjavu i hladnu zimu, pre nego što dođe sunčano proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu