Zemlja u haosu; "Potrebna snažna upotreba sile"

Savet bezbednosti UN će glasati o odobrenju raspoređivanja inostranih snaga na Haitiju i odobrenju upotrebe sile.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Luis Tavarez
EPA-EFE/Luis Tavarez

O pomenutim stvarima će se glasati kako bi se pomoglo toj zemlji u borbi protiv bandi koje su u velikoj meri preuzele kontrolu nad prestonicom Port o Prensom.

Pored toga, rezolucija koju je izradila SAD takođe bi proširila embargo UN na oruže koji se trenutno primenjuje samo na određene pojedince, kako bi se njime obuhvatile sve bande, kako je zatražila Kina, prenosi Rojters.

Haićanski zvaničnici tvrde da se oružje koje koriste bande uglavnom uvozi iz SAD. Haiti je pre skoro godinu dana zatražio međunarodnu pomoć, a generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je prošlog meseca da je za uspostavljanje reda i zakona potrebna "snažna upotreba sile" multinacionalnih snaga i upotreba vojnih sredstava na Haitiju, kao i razoružavanje bandi.

Agencija navodi da nije poznato kako će Kina i Rusija, koje imaju pravo veta zajedno sa SAD, Francuskom i Britanijom, glasati o rezoluciji koju su izradile SAD, pri čemu je Kina želela da se u dokumentu navede kako Haiti mora da obavesti Savet bezbednosti o zemljama koje učestvuju u misiji pre nego što odobrenje UN stupi na snagu.

Za rezoluciju Saveta bezbednosti potrebno je devet glasova ''za'' i nijedan veto.

Mirovne snage UN raspoređene su na Haitiju 2004. godine nakon što je pobuna dovela do svrgavanja i izgnanstva tadašnjeg predsednika Žan-Bertrana Aristida. Mirovne trupe su otišle 2017. i zamenila ih je policija UN, koja je otišla 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu