Polarni vorteks se već razbio na tri dela; Jedan brine Srbiju; Neće biti kao prošle godine, uopšte

Meteorolog Ivan Ristić dao je sezonsku prognozu i otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja godine.

Izvor: Kurir
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, početak oktobra veći deo Evrope biće pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog "Apolon" koji donosi prave letnje temperature u zapadnu i jugozapadnu Evropu u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C.

"U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan artički vazduh, ali i prve snežne pahulje.

Hladan artički vazduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope. Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije", rekao je Ristić.

Navodii d aće naš region, a i samim tim naša zemlja biti na granici svih ovih sistema, ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje.

"U svakom slučaju, nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći če ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope", navodi on.

Što se tiče temperatura u prve dve dekade oktobra najviše dnevne temperature biće uglavnom iznad 20°C, u toplijim periodima od 24°C do 28°C a kod osveženja između 20°C i 24°C.

"Jutra sveža sa temperaturama od 10°C do 15°C po kotlinama gde će biti maglovito i niže. Ukoliko bude došlo do prodora hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka oko 10. oktobra što nije nemoguće najviše dnevne temperature u tom periodu biće od od 15°C do 19°C a jutarnje će pasti na vrednosti od 5°C do 10°C", najavljuje Ristić.

Nakon ovog kratkotrajnog zahlađenja najviše temperature će ponovo biti u porastu i kretaće se preko 20°C.
Padavina u prve dve dekade oktobra biće malo uglavnom će oslabljeni talasi nešto svežijeg vazduha usloviti prolazna naoblačenja i kratkotrajno pojačan vetar.

Vreme u novembru

Prema najavi Ristića treća dekada oktobra i početak novembra donose kraj miholjskog leta i promenu sinoptičke situacija sve više oblaka krenuće prema našem regionu i doneti prve prave jesenje kiše.

"Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. One nastaju kada količina padavina za kratko vreme pređe 20mm u naseljenim mestima i 40mm u planinskim", objašnjava Ristić i dodaje:

"Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra jutarnje od 2°C do 8°C a najviša dnevna od 7°C do 15°C. Polarni vorteks ove godine biće slab i podeljen na tri dela. Jedan će biti nad Severnom Amerikom, drugi nad Sibirom, a treći najvažniji za nas baš iznad severne Evrope. To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024 bude kao što smo imali nekad, da temperature budu u granicama normale i puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru", objašnjava meteorolog.

Prvi sneg ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije, naveo je Ristić.

Vreme u decembru

U decembru malo sunca a puno oblaka i niske oblačnosti ponegde i magle, nastavlja se trend da će biti više padavina ali sada i snega.

"Jutarnje temperature od -3°C do 3°C a najviše dnevne od 2°C do 7°C. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10°C do -5°C i maksimalnom temperaturom oko 0°C", najavio je Ristić.

Vreme u januaru

"Najhladniji ali i najsnežniji period ove zime biće kraj decembra i prva polovina januara, totalno drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu Godinu sedeli u kafićima", kaže meteorolog Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu