Američki vojnik koji je prebegao u Severnu Koreju stiže u SAD

Vašington -- Stejt department je saopštio danas da će se američki vojnik Trevis King, koji je prešao u Severnu Koreju pre dva meseca, vratiti u SAD u narednih nekoliko sati.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da Kina nije delovala kao posrednik, već kao prelazna tačka za Kinga, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno objavili da se vojnik nalazi u američkom pritvoru u Kini.

Ranije je Severna Koreja saopštila da će proterati Kinga (23), što je predstavljalo iznenađenje za pojedine posmatrače koji su očekivali da će Pjongjang odugovlačiti u nadi da će dobiti neke ustupke od Vašingtona, preneo je AP.

King, koji je služio u američkoj bazi u Južnoj Koreji, trkom je prešao granicu sa Severnom Korejom dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren u Severnoj Koreji za skoro pet godina.

Severnokorejska agencija KCNA prenela je da je King za vreme pritvora u toj zemlji priznao da je prebegao jer je gajio ''loše osećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije'' u američkoj vojsci, i da je bio ''razočaran neravnopravnim društvom SAD''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu