Italija priprema dekret: Migranti će biti deportovani

Stranci koji lažu o svom godištu kako bi zloupotrebili šemu zaštite rezervisane za maloletnike bez pratnje koji stižu u Italiju biće deportovani.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto-ilustracija: EPA-EFE / HANNAH VALLACE BOVMAN HANDOUT HANDOUT
Foto-ilustracija: EPA-EFE / HANNAH VALLACE BOVMAN HANDOUT HANDOUT

Deportovanje će bitiu skladu sa dekretom o bezbednosti, za koji se očekuje da će ga kabinet premijerke Italije Đorđe Meloni odobriti danas.

Kako prenosi Gardijan, nacrt dekreta uključuje meru kojom se predviđa da će stranci koji legalno žive u Italiji biti deportovani ako se bude smatralo da predstavljaju pretnju javnom redu ili nacionalnoj bezbednosti.

Pored toga, u nacrtu uredbe se navodi da bi deca starija od 16 godina mogla da budu smeštena u prihvatne centre rezervisane za odrasle i da bi takvi centri, koji su u prošlosti kritikovani zbog jako loših uslova, mogli da prime duplo veći broj ljudi od uobičajenog.

Do sada su deca koja su dolazila u Italiju bez roditelja ili zakonskog staratelja mogla da koriste poseban režim zaštite, uveden 2017. godine, na osnovu pretpostavke da pripadaju manjinama, a ako bude usvojen, dekret bi policiji dao ovlašćenja da proceni njihov uzrast korišćenjem telesnih merenja i rendgenskih snimaka.

Prošle nedelje, italijanska vlada je potpisala mere koje vlastima daju ovlašćenje da drže ljude u pritvorskim centrima pre deportacije do 18 meseci, a pored toga vlada je donela odluku da oni koji čekaju na obradu zahteva za azil morati da plate depozit, navodno u iznosu od 5.000 evra, kako bi izbegli da budu privedeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu