Na današnji dan, 27. septembar

Izvor: Beta
Podeli

1540 - Papa Pavle III odobrio je bulom "Regimini militantis ecclesiae" osnivanje jezuitskog katoličkog reda koji je, kao Društvo isusovaca, 1534. u Parizu osnovao Ignacio Lojola (Loyola).

1601 - Rođen je francuski kralj Luj XIII (Louis), jedan od najmoćnijih evropskih monarha. Tokom vladavine (1610-43) zaveo je apsolutizam uz pomoć kardinala Rišeljea (Richelieu), ugušio ustanak hugenota (protestanata) i nastavio kolonijalno širenje Francuske. U vreme njegove vladavine, 1635. godine, osnovana je Francuska akademija.

1825 - Prvom u svetu javnom železničkom prugom, Darlington-Stokton, u severoistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor Džorž Stivenson (George Stephenson).

1862 - Rođen je južnoafrički general i državnik Luis Bota (Louis Botha), jedan od vođa Bura u ratu sa Englezima (1899-1902) i prvi premijer Južnoafričke Unije (1910-19). Bio je premijer Transvala od 1907. do 1910, kad su se burske republike Transval, Natal, Oranž i Kejplend udružile u Uniju.

1891 - Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana "Oblomov", u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam "oblomovština" - sinonim za parazitizam i apatiju ("Obična priča", "Ponor", "Uspomene o Bjelinskom").

1901 - Rođen je crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od glavnih organizatora partizanskog ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji, član Vrhovnog štaba Narodonoslobodilačke vojske i narodni heroj. Poginuo je pod nerasvetljenim okolnostima oktobra 1944. godine kada se preko Dunava prebacivao u tek oslobođeni Beograd.

1902 - Rođen je srpski pisac i pozorišni kritičar Milan Dedinac, sledbenik francuske avangarde lirike, pripadnik grupe beogradskih modernista, prvi glavni urednik posleratne "Politike", dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta ("Od nemila do nedraga", "Malo vode na dlanu", "Pozorišne kritike").

1917 - Umro je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega (Degas), koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtanja najbolje je iskazao slikajući ljudsko telo u pokretu ("Balerina, "Kupačica", Pralja").

1922 - Grčki kralj Konstantin I (Constantine) abdicirao je zbog vojnog poraza u ratu s Turskom, dve godine pošto se vratio na presto. Kralj je postao 1913, a prvi put je abdicirao 1917. kada je njegova odluka o neutralnosti Grčke u Prvom svetskom ratu izazvala nezadovoljstvo u zemlji i među zapadnim saveznicima.

1939 - Nakon trodnevnog danonoćnog bombardovanja, Nemci su u Drugom svetskom ratu savladali 19-dnevni otpor Varšavljana i zauzeli glavni grad Poljske.

1940 - Nemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt sila Osovine Berlin-Rim-Tokio.

1947 - U Varšavi je osnovan Informacioni biro komunističkih i radničkih partija (Informbiro). To savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija osnovano je na inicijativu SSSR-a, a sedište mu je do proleća 1948. bilo u Beogradu, potom u Bukureštu.

1962 - U Jemenu je u vojnom udaru pukovnik Abdula al Salal (Abdullah, Sallal) oborio monarhiju i proglasio Jemensku Arapsku Republiku. Sa prestola je zbačen poslednji jemenski imam Mohamed Badr (Mohammed), nedelju dana pošto je nasledio umrlog oca imama Ahmada.

1964 - Vorenova komisija je posle desetomesečne istrage saopštila da je Li Harvi Osvald (Lee Harvey Oswald) bio jedini atentator na predsednika SAD Džona Kenedija (John Kennedy), 22. novembra 1963. u Dalasu. Drugi su tvrdili da Osvald koji je ubijen dva dana posle atentata, nije bio jedini atentator, a možda i da nije ni učestvovao u atentatu.

1968 - Portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar koji je vladao od 1932, zbog moždanog udara se povukao s mesta premijera.

1970 - Na inicijativu predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera (Nasser), kralj Jordana Husein (Hussein) i vođa Palestinskog oslobodilačkog pokreta Jaser Arafat (Yasser) potpisali su u Kairu sporazum o okončanju građanskog rata u Jordanu.

1990 - Iran i Velika Britanija su obnovili diplomatske odnose koje je Teheran prekinuo u martu 1989. zbog knjige "Satanski stihovi" britanskog pisca indijskog porekla Salmana Rušdija (Rushdie). Odnosi su vraćeni na nivo ambasadora tek 1998, kada su vlasti Irana odustale od "fatve" - verske osude kojom je tražena smrt Rušdija.

1996 - Snage fundamentalističkog islamskog pokreta Talibana zauzele su glavni grad Avganistana, Kabul, i obesile bivšeg šefa države Nadžibulaha (Najibullah).

1998 - Obećavši da će rešiti problem masovne nezaposlenosti, lider nemačkih socijaldemokrata Gerhard Šreder (Gerhard Schroeder) pobedio je Helmuta Kola (Kohl) na izborima i postao novi kancelar Nemačke.

2000 - Više desetina hiljada ljudi u centru Beograda i oko pola miliona širom Srbije burno je pozdravilo proglašenje izborne pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na izborima 24. septembra, kao i odluku lidera opozicije Vojislava Koštunice da ne prihvati drugi krug predsedničkih izbora koji je najavila vlast.

2000 - U eksploziji gasa u rudniku uglja u južnoj kineskoj provinciji Guidžu poginulo je 118 rudara.

2001 - Napadač u policijskoj uniformi upao je na sednicu lokalne skupštine švajcarskog kantona Cug i ubio 13, ranio 15 ljudi, a potom je izvršio samoubistvo.

2002 - Istočni Timor je postao 191. članica Ujedinjenih nacija.

2003 - Umro je Donald O'Konor (Connor), najpoznatiji po solo plesu u mjuziklu "Pevajući na kiši".

2006 - Haški Tribunal osudio je bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti. Oslobođen je optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu.

2009 - Umro je kolumnista Njujork tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade Vilijam Sefajr (William Safire), stručnjak za jezik i bivši pisac govora u Beloj kući.

2011 - Umro je australijski naučnik i ginekolog Karl Vud (Carl Wood) zaslužan za prvo vantelesno začeće.

2011 - Preminuo Dejvid Kroft, britanski TV producent i scenarista, autor serije "Alo, alo".

2012 - Umro Herbert Lom, britanski filmski i TV glumac, poznat po ulozi inspektora Drajfusa u serijalu "Pink panter" Blejka Edvardsa u kojem mu je partner bio Piter Selers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu