Grčka: Stefanos Kaselakis novi lider levičarske stranke Siriza

Bivši ministar i novajlija na grčkog političkoj sceni Stefanos Kaselakisa (35) preuzeo je rukovođenje grčkom levičarskom partijom Siriza.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI
Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

To je glavna opoziciona stranka koja se nada oporavku od teškog izbornog poraza koji je pretrpela ove godine.

Siriza je došla na vlast 2015. godine na vrhuncu grčke dužničke krize, ali je na izborima 2019. godine i u junu ove godine izgubila u nadmetanju sa konzervativnom strankom Nova demokratija, prenosi Rojters.

Stefanos Kaselakis je advokat, bivši saradnik Goldman Saksa, globalne bankarske grupacije koja se bavi investicionim bankarstvom, bio je preduzetnik u transportu i bivši ministar.

Kao pobednik na prošlonedeljnim stranačkim izborima on preuzima rukovođenje strankom od Aleksisa Ciprasa, vatrenog levičara čija je retorika protiv štednje okupila glasače oko Sirize tokom dužničke krize.

Međutim, Cipras je u junu ove godine bio prinuđen da podnese ostavku na položaj stranačkog lidera nakon što je Siriza osvojila samo 18 odsto glasova na izborima.

Kaselakis je u avgustu pokrenuo umerenu kampanju na društvenim mrežama obećavajući da će smeniti s vlasti Novu demokratiju, a potom je pobedio pet stranačkih protivkandidata, od kojih su većina bili visokorangirani članovi Sirize.

Na izborima u Sirizi 16. septembra uspeo je da osvoji 45 odsto glasova od ukupno 147.000 članova stranke, ali je njegova kandidatura podelila pristalice Sirize pošto mnogi smatraju da njegov profil ne odgovara tradicionalnom levičaru.

Njegova pobeda je, međutim, uzdrmala političke oponente Sirize koji ga vide kao pretnju.

"Da nisam upoznao kapitalizam iznutra, da nisam video nepravdu zbog novca, možda ne bih ni bio levičar", objavio je nedavno Kaselakis na svom Fejsbuk nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu