Lavrov naveo uslove...

Rusija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine u uslovima ispunjavanja odredbi usvojenih u deklaraciji o njenoj nezavisnosti 1991. godine.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ KIMMO BRANDT
EPA-EFE/ KIMMO BRANDT

To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle 78. sednici Generalne skupštine UN, i dodao, da se u deklaraziji, između ostalog, ukazuje na njen vanblokovski status.

Ministar je podsetio da je Moskva priznala suverenitet Ukrajine na osnovu njene deklaracije o nezavisnosti, gde je "zapisano mnogo dobrih stvari", uključujući poštovanje prava nacionalnih manjina, gde se direktno pominje ruski jezik.

"Ali u deklaraciji nezavisnosti jedna od glavnih tačaka za nas je bila da će Ukrajina biti vanblokovska zemlja i da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze. U tom smislu, pod tim uslovima, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Lavrov.

S tim u vezi, Lavrov je pomenuo Deklaraciju o principima odnosa između suverenih država na osnovu Povelje UN, u kojoj se govori da su države obavezne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet onih zemalja "čije vlade poštuju princip samoopredeljenja naroda i na osnovu toga predstavljaju celokupno stanovništvo koje živi na toj teritoriji".

"Kada su počeli rat protiv Donbasa i protiv Krima, kako se može reći da ova vlast (posle državog prevrata 2014. godine), ovi pučisti, predstavljaju taj narod... Mi nemamo problema sa teritorijalnim integritetom Ukrajine. Njega su uništili oni koji su izvršili i podržali državni prevrat, čiji su lideri objavili rat sopstvenom narodu i počeli da bombarduju sopstveni narod", naglasio je Lavrov.

On je napomenuo i da je Moskva spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve predloge za prekid vatre, pošto su Rusiju već jednom prevarili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu